Kapor hosťom nevonia? Ponúknite im vyprážaného zubáča so zemiakovým šalátom a s brusnicami

Chuťmeter:
 
4 porcie
 
DJ1: VIANOCE: Vyprážaný zubáč so zemiakovým šalátom a s brusnicami

Potrebujeme:

  • 600 g filiet zo zubáča (alebo inej bielej sladkovodnej či morskej ryby)
  • pár lyžíc hladkej múky
  • 1 lyžička sladkej mletej papriky
  • 2 vajcia • strúhanka z domáceho chleba
  • 1 lyžička sušeného majoránu
  • soľ
  • majonéza (ak chcete)

Na šalát:

  • 1-2 kg šalátových zemiakov (typu A)
  • 1 lyžička celej rasce
  • 1 liter vývaru (zeleninového, hovädzieho)
  • 1 lyžica horčice
  • 1-2 lyžice cukru
  • pár lyžíc vínneho alebo jablčného octu
  • 2-3 mrkvy
  • 1 lyžica slnečnicového oleja
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 väčšia červená cibuľa
  • niekoľko nakladaných uhoriek
  • soľ

Na brusnicovú omáčku:

  • čerstvé brusnice
  • lyžička sladidla (cukor, med) 
  • citrón

Postup:

  1. Zemiaky v šupke uvarte v osolenej vode s lyžičkou celej rasce. Uvarené zemiaky sceďte a nechajte chvíľu chladnúť.
  2. Priveďte do varu vývar s horčicou, cukrom, octom, ošúpanou, jemne nakrájanou mrkvou a olejom. Odstavte. Do nálevu vhoďte očistenú červenú cibuľu nasekanú na jemno.
  3. Ešte horúce zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kúsky (alebo plátky) a vhoďte ich priamo do horúceho nálevu. Premiešajte, nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a znovu ochuťte, prípadne zrieďte vývarom, ak treba. Pridajte nakladané uhorky nakrájané nadrobno.
  4. Filety zo zubáča osušte, kožu jemne narežte na viacerých miestach (nebude sa tak stáčať pri vyprážaní). Múku zamiešajte s červenou paprikou a so soľou. Vajce rozmiešajte v druhej miske a v tretej nádobe premiešajte domácu strúhanku s majoránom.
  5. Čerstvé brusnice zmiešajte s lyžičkou vody. Varte na miernom ohni, kým brusnicová omáčka nezhustne. Pridajte cukor a citrón podľa chuti.
  6. Rybu obaľte v ochutenej múke, vo vajciach a v strúhanke. Vysmážajte pri teplote 180 °C. Vďaka použitej domácej (tmavej) strúhanke bude vysmažená ryba tmavšia.
  7. Podávajte so zemiakovým šalátom a s brusnicovou omáčkou, prípadne s majonézou.
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Kapor hosťom nevonia? Ponúknite im vyprážaného zubáča so zemiakovým šalátom a s brusnicami
Ľuboš Mego
Dobroslava Brunovská