Vyrobte si chlieb bez špetky cukru či kvasníc

01
Chuťmeter:
 
 
Vyrobte si chlieb bez špekty cukru či kvasníc

Aj keď je možné upiecť chlieb bez cukru, droždia alebo prázdnych sacharidov, nebude sa to nikdy podobať na chlieb v tradičnom slova zmysle. V závislosti na náhradných zložkách, je bochník hustejšej štruktúry než bežný chlieb, nehovoriac o výrazne odlišnej chuti. Ak sa budete držať bezkvasnicovej receptúry, môžete niektorí zistiť, že vám takýto chlieb lepšie do žalúdka padne.

Náhrady
Najjednoduchší chlieb sa skladá z múky, kvasníc a vody. Droždie vystavené vlhkosti sa aktivuje, spotrebúva sacharidy v múke a produkuje bublinky oxidu uhličitého, ktorý nafúkne cesto. Niektoré recepty vyžadujú viac cukru, ktorý nakŕmi kvasinky. Ak jedna zo základných zložiek chýba, proces zlyhá, čo vyrába vážne výzvy milovníkov chleba, ktorí sa snažia piecť s náhradami.

Pekári často používajú látky, ako je sójová múka, jemne mleté orechy alebo semienka. Odporúča sa použiť aj otruby určené na pečenie, ktoré dodávajú štruktúru a vlákninu bez zbytočných sacharidov. Nízko sacharidové bochníky majú podstatne menej sacharidov na krajec chleba než je bežné.

Prášky
Ak sa chcete vyhnúť kvasnicovým produktom, novými zložkami na pečenie chleba by mali byť jedlá sóda a prášok do pečiva, ktoré reagujú s kyslými ingredienciami a produkujú oxid uhličitý. Pravdepodobne ste už používali jedlú sódu alebo prášok na pečenie do koláčov a muffinov. Tieto recepty tiež zvyčajne obsahujú vajcia. Všimnite si, že ak používate jedlú sódu samostatne,  musí recept tiež obsahovať kyselinu, s ktorou môže reagovať. Prášok do pečiva už potrebné kyseliny obsahuje.

Stévia
So stéviou, ako prírodným sladidlom si možno ľahko odoprieť cukor z tradičného chleba. Výsledkom je bochník, ktorý sa nezdvihne tak energicky hore pri napučiavaní. Pre rýchle chleby, ktoré sa spoliehajú na cukor iba kvôli chuti, budú náhrady cukru stačiť. Môžete zameniť cukor za kvapky zo spomínanej stévia. Pozrite sa ale na substitučný pomer na etikete, pretože stévia je oveľa sladšia ako cukor. Imitácia medu a sirupov z agávy sú ďalšie možnosti. Ale majte na pamäti, že môžu spôsobiť u niektorých ľudí plyny.

Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Vyrobte si chlieb bez špetky cukru či kvasníc
bb