Vyskúšajte týchto 6 marinád a budete nadmieru spokojní

Chuťmeter:
 
 
J7: Najlepšie marinády

Bylinková marináda

Potrebujeme:

  • viazanička čerstvého tymianu
  • pár lístkov čerstvej mäty
  • pol lyžičky drvenej rasce
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • soľ podľa chuti
  • 5 lyžíc extra panenského olivového oleja

Postup:

  1. Táto marináda je vynikajúca na kurča, ryby, zeleninu a huby.
  2. Ak nemáte čerstvý tymian, pokojne pridajte lyžičku sušeného. A namiesto čerstvej mäty vám dobre poslúži pol lyžičky sušenej.

Cesnakovo-rozmarínová marináda

Potrebujeme:

  • 150 ml svetlého piva
  • 3 lyžice sladkokyslého kečupu (najlepší je domáci)
  • 2 očistené a prelisované strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička posekaných ihličiek rozmarínu
  • 2 očistené a nadrobno posekané šalotky
  • 2 lyžičky čerstvo pomletého červeného korenia
  • pol lyžičky drvenej rasce
  • 1 lyžica balzamového octu
  • soľ

Postup:

  1. Najskôr vymiešajte pivo, kečup a balzamový ocot a postupne pridajte ostatné príchute.
  2. Ak použijete citrónovú alebo limetovú šťavu namiesto balzamového octu, chuť marinády nadobudne viac exotický nádych.

Jogurtová marináda s kôprom a korením gyros

Potrebujeme:

  • 350 ml bieleho jogurtu
  • 4-5 olúpaných a pretlačených strúčikov cesnaku
  • čerstvá kôprová vňať
  • 1-2 lyžičky koreniacej zmesi gyros
  • soľ podľa potreby

Postup:

  1. Lahodná jogurtová marináda prenikne do kuracieho mäsa, najlepšie vykostených kuracích stehien a zaručí maximálnu šťavnatosť mäsa.

Pikantná bylinková marináda s čili

Potrebujeme:

  • pár vetvičiek čerstvej petržlenovej vňate
  • pár vetvičiek čerstvého majoránu (1 lyžička sušeného) 
  • o niečo menej lístkov oregana a šalvie
  • 2 strúčiky olúpaného a prelisovaného cesnaku
  • pol lyžičky mletého čili
  • pol lyžičky mletej sladkej papriky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 5 lyžíc olivového oleja
  • 1 lyžica pikantného kečupu

Postup:

  1. Marináda so skvelou arómou dodá šmrnc všetkým druhom mäsa, priostrí chuť baklažánov, cukiet a rôznych špízov.
  2. Ak ju použijete na ryby, pridajte menej cesnaku. Ak je pre vás čili dostatočne pikantné, kečup nahraďte sladkým, a olivový olej môžete nahradiť aj repkovým.

Cibuľová marináda s ligurčekom

Potrebujeme:

  • 2 lyžice sladkej mletej papriky
  • 1 lyžica štipľavej mletej papriky
  • 1 lyžica morskej soli
  • 1 väčšia olúpaná a nakrájaná cibuľa
  • 4 lyžice slnečnicového oleja
  • 1 lyžica nasekaného ligurčeka

Postup:

  1. V oleji vymiešajte obe mleté papriky a soľ. Nakoniec pridajte cibuľu a ligurček.

Marináda s pivom a tabaskom

Potrebujeme:

  • 4 lyžice tmavého piva
  • 4 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžica sladkej sójovej omáčky
  • 1 lyžička čili vločiek
  • 1 lyžička plnotučnej horčice
  • pol lyžičky cukru
  • soľ podľa chuti
  • 2 mladé cibuľky (nasekané biele časti)
  • 1 lyžica nadrobno posekanej bazalky
  • pár kvapiek tabasca (koľko znesiete)

Postup:

  1. Ako prvé dobre vymiešajte čili, cukor a soľ, potom pridajte pivo, olej a sójovú omáčku. Na záver primiešajte zvyšné suroviny.
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Vyskúšajte týchto 6 marinád a budete nadmieru spokojní
Blanka Nemčeková