Z kuchyne šéfkuchárov: Poradia vám, ako pripraviť fantastický tatársky biftek

Chuťmeter:
 
 
„À la Chef“

V niektorých reštauráciách sa tatarák servíruje pripravený podľa chuti šéfkuchára. Niekde vám ho pripravia na vyžiadanie, inde ho nájdete pod „krycím“ názvom. No a šéfkuchári, ktorých sme na túto tému oslovili, tatarák podávajú so suchými aj s mastnými hriankami. Niektorí však doň nevmiešajú surové vajce.

MICHAL ŠKOREC

„Recept na môj obľúbený tatarák je úplne jednoduchý. Netreba ho prekombinovať, niekedy menej je viac.“

Teľací tatarák de luxe: 1 porcia

Potrebujete:

  • 100 g najemno naškrabanej teľacej sviečkovice (môže byť aj falošná),
  • 10 g dijonskej horčice,
  • 5 g worčesterskej omáčky,
  • 5 g kečupu,
  • 10 g šalotky,
  • 1 prepeličie vajce,
  • 5 g nastrúhaného čerstvého chrenu,
  • 10 g pečenej papriky,
  • olej,
  • soľ, mleté biele korenie

JAROSLAV ŽÍDEK

„Je dobré, keď je mäso chladné, ideálne trochu primrznuté, aby sa pri škrabaní nespálila bielkovina.“

Tatarák so sardelami: 6 porcií

Potrebujete:

  • 600 g naškrabanej hovädzej sviečkovice,
  • 2 šalotky,
  • 2-3 lyžice plnotučnej horčice,
  • 1 lyžicu olivového alebo kvalitného rastlinného oleja,
  • 1-2 lyžice jemného kečupu,
  • 1 kyslú uhorku,
  • 4 lyžice worčesterskej omáčky,
  • 50 g slaných sardelových rezov,
  • kvalitnú mletú papriku,
  • jemne drvenú rascu,
  • soľ, mleté čierne korenie

ZDEŇEK POHLREICH

„Do mäsa nevmiešajte surový žĺtok, ale upečte volské oko, ktoré položíte na porciu mäsa.“

Tatarák s volským okom: 4 porcie

Potrebujete:

  • 400 g najemno naškrabanej hovädzej sviečkovice,
  • nasekané kapary v slanom náleve,
  • dijonskú horčicu,
  • 1 strúčik pretlačeného cesnaku,
  • extra panenský olivový olej,
  • 4 prepeličie alebo slepačie vajcia,
  • morskú soľ, čerstvo pomleté čierne korenie

Všetky ingrediencie v miske dobre premiešajte a hneď podávajte. Najlepšie s opečenou hriankou a cesnakom.

Autor:

Súvisiace kategórie:



 

Dobré jedlo