Zaraďte ich do svadobného plánu: Neoľutujete!

05
Chuťmeter:
 
 
Zaraďte ich do plánu

Svadobný bar

Mário Marko, majiteľ a zakladateľ Herbert sirupy Trnava

Hlavne jednoducho a eko

Veru, súčasný trend vo svadobných nápojoch smeruje k jednoduchosti, ekoriešeniam, minimalistickému dizajnu, striedmym dekoráciám a dôrazu na detail. Vo svete a už aj u nás. „Dnešní nároční konzumenti chcú neobvyklé prípitky, krásne pripravené osviežujúce limonády, starostlivo vybrané vína, remeselné pivá a poctivé destiláty,“ objasňuje Mário Marko. Od nápojov na svadbe sa navyše očakávajú netradičné chuťové zážitky pre všetky vekové kategórie.

Vlastný bar je top

O tom, že okrem dobrého jedla by na svadbe mal byť aj špeciálny bar, Mário Marko už vôbec nepochybuje. Žiadne nealko v plastových fľašiach – s tým si už nevystačíte. Vlastný bar postavený na mieste odbremení obsluhu a servis pri stoloch a jednoznačne spestrí atmosféru a priebeh večera. Bar by mal byť vizuálne a ponukou zladený s filozofiou konkrétnej svadby. Patrí k nemu profesionálny prístup barmanov, kvalitné a čerstvé suroviny a nápoje, ktoré chuťou a vzhľadom ohúria hostí. „Mladomanželia si preto už v predstihu na testovacej degustácii u nás vyberajú zo širokej palety príchutí a kombinácií drinkov,“ vysvetľuje Mário. „Pri svadobnom kateringu dobre vieme, že spokojní musia byť obaja partneri a sem-tam aj svokry.“

Bylinky a čerstvé ovocie

V jarnom a letnom období „herberťáci“ pripravujú do baru nealko a alkoholické nápoje z vlastných prírodných sirupov s čerstvo natrhanými bylinkami, jedlými kvetmi a plodmi priamo z fariem, s ktorými firma spolupracuje. Pre tých, ktorí sa vyhýbajú sladkej chuti, vytvárajú varianty z odšťaveného ovocia alebo osvieženie z byliniek macerovaných v studenej vode.

„V móde sú tiež ľahké sódové prípitky, šumivé vína s ovocným pyré a zdobenie jedlými kvetmi. Drinky sa nalievajú napríklad aj do tradičných zaváracích plechoviek či pohára, nemusí to byť len elegantný krištáľ na stopke. Aj s menším rozpočtom, dávkou vkusu a dobrým nápadom sa dá vytvoriť dokonalý svadobný zážitok,“ sľubuje Mário.

Svadobný food truck

Martin a Katka Labanovci, majitelia, Poľná kuchyňa

Svadba pod lipou

Sympatickí manželia radi varia a servírujú street food na netradičných miestach s osobitou atmosférou a milujú svoj príves vybavený kuchynkou, vďaka ktorému je to možné takmer kdekoľvek. Bratislavčania ho poznajú, stojí pred Starou tržnicou alebo na Poľnej ulici pri Medickej záhrade, no putuje aj po rôznych slovenských gastronomických akciách, festivaloch. No a zvláštne čaro pre Martina a Katku majú práve svadby pod holým nebom.

„Svadobčania v prírode rýchlo zabudnú na ruch mesta a vedia sa viac uvoľniť. Nikam sa neponáhľajú, porozprávajú sa s nami, preberieme rôzne témy. Páči sa im aj to, že jedlo pripravujeme priamo pred ich očami,“ hovorí Martin. Aj svoju Katku si pred takmer tromi rokmi zobral „vonku“, v areáli Dolného Majera za Sencom, kde sídli ich Poľná kuchyňa. Svadobný food truck zvyknú tiež odparkovať pri Mašekovom mlyne, jednej kúzelnej stodole v Jelke alebo pri Vinohradníckom dome vo Svätom Jure. A úplne prvý svadobný katering pripravili vo Vodárenskom múzeu v Bratislave. Bez problémov sa však prispôsobia iným požiadavkám snúbencov.

Fish & chips?

Fanúšikovia Poľnej kuchyne nedajú dopustiť na jej známeho ťahúňa – morskú šťuku v cestíčku sa predáva jednoznačne najviac. Úspech však majú aj parené placky, známe v ázijskej kuchyni, s marinovaným bôčikom alebo s trhanou kačkou, pistáciovou omáčkou a marinovaným pórom.

A čo si radi objednávajú snúbenci? „Naše svadobné menu má dve podoby. Jedna vychádza zo streetfoodovej ponuky a druhá je tradičná. No stále má náš rukopis, napríklad v prípadoch, keď miešame slovenskú kuchyňu so škandinávskou. Varíme z kvalitných surovín od lokálnych dodávateľov, zeleninu a bylinky si stíhame dopestovať sami,“ vysvetľuje bývalý novinár a nadšenec dobrého jedla, ktorý si urobil rekvalifikačný kurz a absolvoval polročnú stáž vo Fou Zoo.

„Táto skúsenosť mi dala najlepšiu školu, čo sa týka precíznosti, a hlavne mi ukázala poriadne otvorené dvere v možnostiach kreativity. Keď vás učia ľudia ako Michal Konrád či Tomáš Lysý, varenie vás musí baviť. Ak nie, nemáte v kuchyni čo robiť.“

Svadobné torty

Petra Tóthová, cukrárska dizajnérka, www.artcakes.sk

Zn. luxusné kvety

Počas svojej kariéry upiekla už množstvo dezertov, no najradšej pripravuje práve svadobné torty s ručne vymodelovanými luxusnými jedlými kvetmi, ktoré podčiarkujú jej umelecký rukopis. „Kreatívne a variabilné kombinovanie dizajnu s delikátnou chuťou ma na tejto práci baví najviac,“ vraví.

Najprv ochutnávka

„Najlepšie, ak snúbenci prídu so svojou predstavou, s obrázkom, podľa ktorého spoločne dotiahneme výsledný efekt. Ten závisí aj od ich rozpočtu,“ vysvetľuje Petra Tóthová. Ak návrh nechajú na ňu, zo širokej škály možností je dôležité vyselektovať, či chcú mať tortu elegantnú, klasickú, veľmi zdobenú, alebo jednoduchú. Kým dizajn torty je skôr nevestinou parketou, chuť rieši dvojica spoločne. Cukrárka im vopred navrhne zoznam chutí (teraz sú in svieže ovocné) a podľa výberu ich pozve na ochutnávku.

Letia geo a polonahé

Nevyčerpateľnou studnicou inšpirácie sú pre obidve strany najmä sociálne siete. Preto sa už aj na našich svadbách krájajú geo torty evokujúce mramor a minerálne kamene, ktoré letia v zahraničí, no obľúbené sú najmä polonahé torty zdobené živými kvetmi. Petra Tóthová dáva v blízkej budúcnosti veľkú šancu aj asymetrickým vzorom, kresleným, maľovaným či akvarelovým tortám, ale aj jednoduchým greenery tortám ozdobeným živou či cukrovou zeleňou. Slovenské nevesty však ešte stále milujú aj poťahovú fondánovú hmotu, ktorá okrem toho, že najviac evokuje svadobné šaty, je najpraktickejším riešením aj v tých najväčších horúčavách. Čoraz populárnejšie je zdobiť torty maslovou hmotou, ktorá ponúka rôzne variabilné možnosti.

Aké farby a veľkosť?

Najobľúbenejšia svadobná farba je biela v kombinácii s kovovou zlatou, so striebornou alebo momentálne veľmi obľúbenou medenou. Okrem živých či luxusne vymodelovaných kvetov sú praktickými a cenovo dostupnými ozdobami stuhy, napríklad vo folklórnom vyhotovení. Na ľudovú nôtu môže torty dotvoriť aj obilie alebo šúpoľová bábika. Počet poschodí svadobnej torty závisí nielen od fantázie, ale aj od počtu hostí a rozpočtu.

„Dôležité je ujasniť si, či torta bude ako jeden z dezertov na sladkom stole – candy bare, alebo bude hlavným dezertom. V tom prípade sa musí rátať s väčšou porciou na osobu. Alebo sa môžete rozhodnúť pre zlatú strednú cestu. Podľa toho si každá cukrárka vyráta, koľko bude mať torta poschodí,“ vysvetľuje Petra. Odporúča, aby sa nekrájala na trojuholníky, ale na mriežku, čím sa docieli viac menších porcií.

„A vyhnete sa aj tomu, aby ste tortu s priemerom 35 centimetrov servírovali v neúhľadných dlhých trojuholníkoch. Cukrárka by mala stanoviť, koľko a akých veľkých porcií z každého poschodia vyjde a podľa toho vyrátať cenu torty. No v nej je zohľadnená aj náročnosť zdobenia.“ Podľa Petrinho výpočtu vás trojposchodová torta pre 50 hostí vyjde približne na 300 eur.

Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Zaraďte ich do svadobného plánu: Neoľutujete!
Dobroslava Brunovská
Mária Abrahámová
Blanka Nemčeková