Citrónovo-marhuľová roláda: Šťavnatá a veľmi jemná, poteší aj farbami

Chuťmeter:
 
9 porcií
 
Citrónovo-marhuľová roláda

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 4 vajcia
  • štipku soli
  • 100 g práškového cukru
  • 70 g polohrubej múky
  • 30 g škrobovej múky
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku
  • práškový cukor na posypanie

Na marhuľové pyré:

  • 2 plátky bielej želatíny
  • 425 g zaváraných marhúľ
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžice citrónového likéru

Na krém:

  • 4 plátky bielej želatíny
  • 400 g bieleho smotanového jogurtu
  • 1 lyžičku citrónovej kôry
  • 3 lyžice citrónovej šťavy
  • 50 g práškového cukru
  • 3 lyžice citrónového likéru
  • 250 ml smotany na šľahanie

Postup:

  1. Bielky vyšľahajte so štipkou soli na tuhý sneh. Žĺtky vyšľahajte s cukrom, pridajte múku, škrobovú múčku, kypriaci prášok a opatrne primiešajte tuhý sneh. Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte pri 200 °C asi 10 minút. Upečený plát položte na čistú utierku a papier opatrne odstráňte. Plát jemne pocukrujte, po dĺžke zrolujte do rolády a nechajte vychladnúť.
  2. Medzitým urobte plnky. Na marhuľové pyré pripravte želatínu podľa návodu, marhule nechajte odkvapkať a rozmixujte ich s citrónovou šťavou. Likér trochu zohrejte, pridajte želatínu a vmiešajte do pyré. Nechajte chvíľku odpočívať. Pripravte zvyšnú želatínu.
  3. Jogurt, citrónovú kôru, citrónovú šťavu a práškový cukor zmiešajte, zohrejte likér, pridajte želatínu a vmiešajte do jogurtového základu. Vyšľahajte smotanu a pomaly zašľahajte do jogurtovej masy.
  4. Plát rozviňte, potrite dvomi tretinami jogurtovej plnky, dvomi tretinami pyré a stočte do rolády. Roládu zvonku potrite zvyšným krémom a trochu použite na ozdobenie. Nechajte minimálne dve hodiny tuhnúť v chlade.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Citrónovo-marhuľová roláda: Šťavnatá a veľmi jemná, poteší aj farbami
Redakcia