Čokoládovo-banánová torta s lieskovcami: Zhltne síce ingrediencie, ale vy zhltnete ju!

Chuťmeter:
 
8 porcií
 
Čokoládovo-banánová torta s lieskovcami

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 1 veľké vajce
  • 100 g hnedého cukru
  • štvrť šálky oleja
  • štvrť šálky kyslej smotany
  • 2 veľké banány
  • 100 g polohrubej múky
  • 30 g kakaa
  • pol lyžičky kypriaceho prášku
  • pol lyžičky sódy bikarbóny
  • štipku soli

Na lieskovo-orieškový krém:

  • 100 – 200 g lieskových orieškov
  • 5 bielkov (vajcia veľkosti M)
  • 250 g krupicového cukru
  • 350 g masla izbovej teploty
  • štipku soli
  • 50 – 100 g nutely
  • 5 – 10 lyžíc koňaku

Na čokoládovú ganáš:

  • trištvrte hrnčeka šľahačky
  • 200 g kvalitnej horkej čokolády

Postup:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Polkruhovú formu na pečenie s priemerom 16 cm vymažte tukom a vysypte múkou.
  2. Pripravte cesto: V mise vymiešajte vajce, cukor, olej a kyslú smotanu. Banány popučte na pyré. V druhej miske zmiešajte preosiatu múku, kakao, kypriaci prášok, sódu bikarbónu a soľ.
  3.  Do vaječnej zmesi pridajte banány a postupne primiešavajte kakaovú zmes, ale len do chvíle, kým sa zmesi úplne nespoja.
  4. Cesto nalejte do formy. Vložte do rúry a pečte 45 – 55 minút. Po upečení nechajte 30 minút vychladnúť. Korpus až do úplného vychladnutia nechajte zakrytý utierkou. S cestom sa najlepšie pracuje na druhý deň po odležaní v chladničke (ak nemáte čas, nechajte ho tam aspoň 3 hodiny).
  5. Pripravte krém: Na suchej panvici opražte lieskové oriešky a medzi dvoma utierkami ich zbavte šupky. Pomeľte, tak aby ste mali väčšie aj menšie kúsky.
  6. Bielky s cukrom a so soľou zmiešajte metličkou v mise vo vodnom kúpeli. Zohrievajte na miernom ohni, kým teplota na cukrárskom teplomere neukáže 72 °C. Alebo ponorte palec a ukazovák do zmesi, a ak medzi prstami nebudete cítiť žiadne kryštáliky cukru, je pripravená.
  7. Ďalej šľahajte 10-13 minút na najvyššej rýchlosti, kým nebude zmes pevná a lesklá. Rýchlosť znížte a po kúskoch pridávajte maslo. Na záver rýchlosť zvýšte a šľahajte dovtedy, kým sa bielky a maslo nespoja. To môže trvať dlhšie, nezľaknite sa, krém môže vyzerať zrazený, no ďalším miešaním sa spojí. Na záver prišľahajte nutelu a koňak podľa chuti.
  8. Krém rozdeľte na dve časti. Do jednej na záver ručne vmiešajte jemne pomleté oriešky. Krému je viac, aby sa ľahšie vyšľahal.
  9.  Pripravte ganáš (robte až vtedy, keď budete mať tortu naplnenú): Smotanu na šľahanie priveďte tesne pod bod varu a pridajte roztopenú čokoládu. Nechajte minútu odležať, až potom premiešajte do úplného spojenia.
  10.  Nožom odrežte z korpusu prípadný kopec, ktorý vznikol počas pečenia, aby ste mali rovnú plochu. Opatrene vyrežte vnútro asi centimeter od kraja, aby ste nepoškodili cesto. Naplňte ho krémom s orieškami.
  11.  Vybrané vnútro rozrežte vodorovne na 2 časti, väčšiu časť použijete na prikrytie naplneného korpusu. Nechajte 1-2 hodiny vychladnúť.
  12. Tortu obráťte, položte na mriežku. Pripravte si ganáš a polejte ju tak, aby bola celá pokrytá. Nechajte stuhnúť v chladničke 1-2 hodiny. Preložte na podnos a spodok ozdobte pomletými orieškami.
  13. Krémom naplňte cukrárske vrecko so zvolenou špičkou a zdobte podľa fantázie. Tortu nakoniec ozdobte orieškami a nechajte ju ešte hodinu tuhnúť v chlade. .
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Čokoládovo-banánová torta s lieskovcami: Zhltne síce ingrediencie, ale vy zhltnete ju!
Mária Abrahámová
Dobroslava Brunovská