Čokoládovo-jahodový penový dezert: Viac ovocia na korpus nedostanete

Chuťmeter:
 
10 porcií
 
J6: Čokoládovo-jahodový penový dezert

Potrebujeme:

Na korpus:

  • 85 g čokolády (54 %)
  • 100 g masla
  • 3 žĺtky
  • 50 g kryštálového cukru
  • 2 bielky

Na jahodovú penu:

  • 225 g tmavej čokolády (54 %)
  • 55 g bielej čokolády
  • 3 bielky 
  • 1 lyžica práškového cukru
  • 125 ml smotany na šľahanie
  • 250 g jahôd (nakrájaných, rozmixovaných a prepasírovaných na pyré) +
  • 15-20 pekných jahôd na ozdobu

Na ganáš:

  • 175 ml smotany na šľahanie
  • 20 g masla
  • 1 a pol lyžice práškového cukru
  • 125 g čokolády (54 %)

Postup:

  1. Upečte korpus: Nad vodnou parou rozpustite čokoládu s maslom a nechajte vychladnúť. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny a z bielkov vyšľahajte sneh. Do žĺtkovej peny pomaly zamiešajte čokoládu a potom veľmi opatrne aj sneh. Cesto nalejte do formy (s rozmerom 16 x 16 cm) vystlanej papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 170 °C asi 25-30 minút. Pre istotu urobte test špajdľou. Vychladnutý korpus prerežte na polovicu, aby ste dostali dva okrúhle korpusy.
  2. Pripravte jahodovú penu: Nad parou rozpustite tmavú a bielu čokoládu, pridajte jahodové pyré. Nechajte schladiť. Bielky vyšľahajte s cukrom do tuhšieho snehu, vyšľahajte aj smotanu. Do čokoládovej zmesi opatrne zamiešajte štvrtinu snehu, celú vyšľahanú šľahačku a nakoniec zvyšný sneh.
  3. Do formy, ktorú ste použili na pečenie, dajte jeden korpus. Naň poukladajte pekné kúsky jahôd a pomaly ich zalejte čokoládovou penou. Takto dajte do chladničky aspoň na 4-5 hodín, najlepšie však cez noc. 
  4. Urobte ganáš: Smotanu s maslom a cukrom zohrejte tesne pod bod varu. Čokoládu nalámte a zalejte ju horúcou smotanovou zmesou. Miešajte, kým sa čokoláda úplne neroztopí. Keď ganáš trochu vychladne, polejte ňou dezert a dajte ho opäť zachladiť.
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Čokoládovo-jahodový penový dezert: Viac ovocia na korpus nedostanete
Veronika Kollárová