Čokoládový koláč so zeleninovou ozdobou: Ktorú by ste tipovali?

Chuťmeter:
 
8 porcií
 
S: Čokoládový koláč s cviklou

Potrebujeme:

  • 250 g cvikly
  • 5 vajec
  • 100 g kryštálového cukru
  • štipka pomletých klinčekov
  • štipka soli
  • 1 lyžica rumu
  • 100 g hladkej múky
  • pol lyžičky kypriaceho prášku
  • 30 g kakaa
  • 200 g mletých mandlí
  • práškový cukor na posypanie
  • tenké pásiky pomarančovej kôry

Postup:

  1. Cviklu umyjeme, olúpeme a najemno nastrúhame. Trochu nastrúhanej cvikly necháme na ozdobenie. Vajcia rozklepneme, žĺtky oddelíme od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý odložíme na chladné miesto. Vo väčšej mise vymiešame žĺtky s cukrom, mletými klinčekmi, so štipkou soli a s rumom do nadýchanej peny.
  2. V ďalšej miske zmiešame múku s kypriacim práškom a kakaom. K žĺtkovej pene pridáme bielkový sneh, na to preosejeme múčnu zmes, prisypeme mleté mandle a pridáme nastrúhanú cviklu. Všetko krátko, ale dôkladne premiešame. Plech vystelieme papierom na pečenie. Rúru vyhrejeme na 170 stupňov Celzia.
  3. Cesto rovnomerne rozotrieme do pripraveného plechu, povrch uhladíme. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 40 až 50 minút dozlatista. Ak je to potrebné, koláč môžeme piecť trocha dlhšie, ale povrch prikryjeme alobalom, aby sa nespálil.
  4. Upečený koláč aj s papierom vyberieme z plechu a na kuchynskej mriežke necháme vychladnúť. Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom, pokrájame na kocky, ktoré ozdobíme tenkými pásikmi pomarančovej kôry a nastrúhanou cviklou.
Autor:

Súvisiace kategórie:



 

Dobré jedlo