Dobrota od babičky: Kysnuté jablkové rožteky

Chuťmeter:
 
8 porcií
 
Dobrota od babičky: Kysnuté jablkové rožteky

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 100 g masla
  • 300 g polohrubej múky
  • 20 g droždia
  • 100 ml mlieka
  • 50 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • štipku soli
  • múka na posypanie dosky

Na plnku:

  • 2 až 3 väčšie jablká
  • 80 g bieleho marcipánu
  • 20 g masla
  • škoricový cukor

Na potretie:

  • 1 vajce
  • 50 g mandľových lupienkov

Postup:

  1. Vo vlažnom mlieku rozpustíme droždie, pridáme štipku soli, 20 g práškového cukru a necháme vykysnúť kvások.
  2. Preosiatu múku spolu so zmäknutým maslom, zvyšným cukrom, s  vajcom a nakysnutým kváskom dáme do misy. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto a necháme ho na teplom mieste vykysnúť.
  3. Ošúpané jablká nakrájame na kocky a podusíme na masle. Ochutíme škoricovým cukrom, odstavíme a necháme vychladnúť. K jablkám pridáme nastrúhaný marcipán a premiešame.
  4. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Každú časť rozvaľkáme na pomúčenej doske do okrúhleho tvaru a rozkrájame na 8 častí. Na širšiu časť cesta dáme plnku a rožok zvinieme.
  5. Jablkové rožteky uložíme na plech vyložený papierom na pečenie, povrch potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme mandľovými lupienkami a necháme 10 minút podkysnúť. Upečieme v rúre vyhriatej na 180 °C dozlatista.

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Dobrota od babičky: Kysnuté jablkové rožteky