Dukátové buchtičky s vanilkovým krémom: Jediné dobré spomienky na školskú jedáleň

Chuťmeter:
 
6 porcií
 
Dukátové buchtičky s vanilkovým krémom

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 25 g droždia
  • 2 vajcia
  • 500 g hladkej múky
  • 70 g kryštálového cukru
  • nastrúhanú citrónovú kôru
  • 150 g masla
  • 300 ml mlieka
  • soľ

Na vanilkový krém:

  • 700 ml mlieka
  • 100 g kryštálového cukru
  • 3 žĺtky
  • pol balíčka vanilínového cukru
  • pol balíčka pudingu s vanilkovou príchuťou

Postup:

  1. V hrnčeku rozmiešame droždie, 1 lyžicu cukru, 2 lyžice vlažného mlieka a 2 lyžice múky. Necháme nakysnúť.
  2. Vypracujeme cesto: Do zvyšnej múky pridáme vajcia, cukor, štipku soli, nastrúhanú citrónovú kôru, rozpustené maslo, zvyšok vlažného mlieka a nakysnutý kvások. Vypracujeme cesto a dáme ho nakysnúť na teplé miesto. 
  3.  Z vykysnutého cesta vytvarujeme valčeky s priemerom 1,5 až 2 cm, ktoré nakrájame na dieliky a poukladáme do maslom vymastenej remosky. 
  4.  Buchtičky necháme nakysnúť, potom ich na povrchu potrieme maslom a v remoske upečieme do zlatista.
  5. Pripravíme vanilkový krém: Polovicu mlieka prevaríme s cukrom; do vriaceho mlieka pridáme vanilínový cukor rozmiešaný s pudingovým práškom. Premiešame a odstavíme z plameňa. Už nevaríme. Do zmesi vmiešame žĺtky so zvyškom mlieka. Už nevaríme, aby sa nezrazili. Aby sa na pudingu nevytvorila kožka, zľahka ho posypeme práškovým cukrom.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Dukátové buchtičky s vanilkovým krémom: Jediné dobré spomienky na školskú jedáleň
Mária Abrahámová
Dobroslava Brunovská