Jablková žemľovka: Poriadne šťavnatá, poďte do toho!

Chuťmeter:
 
4 porcie
 
J10: Jablková žemľovka

Potrebujeme:

  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 50 g práškového cukru
  • 12 plátkov staršej vianočky
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • pol lyžičky mletej škorice
  • 2 žĺtky
  • 3-4 jablká
  • citrónová šťava
  • 100 g krupicového cukru
  • 30 g sušených hrozienok
  • maslo na vymazanie formy
  • opečené mandľové lupienky na posypanie

Postup:

  1. Smotanu vymiešajte s práškovým cukrom a do zmesi namočte nakrájanú vianočku.
  2. Tvaroh zmiešajte s 3 lyžicami trstinového cukru, so škoricou a žĺtkami.
  3.  Jablká očistite, nakrájajte na plátky a pokvapkajte ich citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
  4. Krupicový cukor rozpustite v panvici na karamel a pridajte jablká nakrájané na plátky, prilejte šťavu z polovice citróna a poduste do polomäkka. Odstavte.
  5. Rúru zohrejte na 180 °C. Zapekaciu formu vymažte maslom a na dno rozložte namočené krajce vianočky. Na ne rozotrite tvarohovú zmes, posypte hrozienkami a opäť striedavo ukladajte krajce vianočky s karamelovými jablkami. Znova posypte hrozienkami a dajte piecť na 20 minút do zlatista.
  6. Upečenú žemľovku posypte opraženými mandľovými lupienkami a môžete porciovať.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Jablková žemľovka: Poriadne šťavnatá, poďte do toho!
Veronika Kollárová