Jablkovo-makový koláč: Viac maku by ste už v porci nezvládli

Chuťmeter:
 
8 porcií
 
Jablkovo-makový koláč

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 220 g polohrubej múky
  • 80 g práškového cukru
  • štipku soli
  • 1 vajce
  • 80 g masla

Na plnku:

  • 50 g pomletého maku
  • 180 g krupicového cukru
  • 150 ml mlieka
  • 30 g rozpusteného masla
  • 1 vajce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 3 - 4 väčšie jablká

Na smotanovú plnku:

  • 200 g kyslej smotany
  • 3 vajcia
  • 100 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového pudingu v prášku
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • šťavu a citrónovú kôru z pol citróna

Postup:

  1. Preosiatu múku zmiešajte s práškovým cukrom, štipkou soli, maslom a vajcom. Vypracujte hladké cesto, ktoré zabaľte do fólie a odložte do chladu na 20 minút. Tortovú formu s priemerom 23 cm vymastite a vysypte múkou. Odležané cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske do okrúhleho tvaru a vyložte ním dno aj boky formy do výšky asi 3 cm. 
  2. Do vriaceho mlieka prisypte pomletý mak so 130 g krupicového cukru. Žĺtok vymiešajte s vanilkovým cukrom. Z bielka a zvyšného krupicového cukru ušľahajte tuhý sneh, ktorý spolu s vymiešaným žĺtkom vmiešajte do vychladnutého maku. Pridajte rozpustené maslo a premiešajte. Makovú plnku natrite na cesto. 
  3. Jablká ošúpte, rozkrojte na polovice, zbavte jadierok a uložte ich na makovú plnku. Kyslú smotanu vymiešajte s vanilkovým cukrom. Žĺtky vymiešajte s práškovým cukrom, pridajte kyslú smotanu a vmiešajte vanilkový puding v prášku. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh, ktorý pridajte do masy spolu s nastrúhanou citrónovou kôrou a šťavou. Nalejte na povrch jabĺk, vložte do vyhriatej rúry a pri teplote 180 °C pečte asi 60 minút. Vychladnutý koláč posypte práškovým cukrom a pokrájajte.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Jablkovo-makový koláč: Viac maku by ste už v porci nezvládli
Mária Abrahámová
Dobroslava Brunovská