Jablkový koláč s čiernymi ríbezľami: Najfarebnejší mrežovník

Chuťmeter:
 
Pre celú rodinu
 
R: Jablkový koláč s čiernymi ríbezľami

Potrebujete:

Na krehké cesto:

  • 350 g polohrubej múky
  • 225 g studeného masla
  • 5 lyžíc studenej vody
  • soľ
  • práškový cukor na posypanie

Na tvarohovú plnku:

  • 2 žĺtky
  • 100 g práškového cukru
  • 500 g tvarohu (so 4-percentným obsahom tuku)
  • 2 lyžice pudingového prášku s vanilkovou príchuťou

Na jablkovú plnku:

  • 400 g očistených jabĺk
  • 50 g kryštálového cukru
  • 2 lyžičky škoricového cukru
  • 1 lyžicu citrónovej šťavy
  • 1 lyžicu kukuričného škrobu
  • 150 g čiernych ríbezlí

Postup:

  1. Pripravte cesto: Múku, soľ a pokrájané studené maslo prstami spracujte na posýpku. Postupne pridávajte vodu a vypracujte cesto. Vložte ho do mikroténového vrecka aspoň na 30 minút do chladu odpočinúť.
  2. Pripravíme tvarohovú plnku: Žĺtky vymiešajte s cukrom do hustej peny. Pridajte tvaroh, pudingový prášok a premiešajte.
  3. Pripravte jablkovú plnku: Očistené jablká pokrájajte na malé kocky, pridajte kryštálový a škoricový cukor, citrónovú šťavu a premiešajte. Pred použitím vmiešajte kukuričný škrob.
  4. Rúru vyhrejte na 175/155 °C. Vychladené cesto rozdeľte na dve časti. Polovicu cesta rozvaľkajte na veľkosť plechu a pomocou valčeka preneste na plech. Na cesto rozotrite tvarohovú plnku a rozložte jablkovú plnku. Vrch posypte čiernymi ríbezľami.
  5. Zvyšok cesta rozvaľkajte a pokrájajte na pásy široké asi 2 cm, z ktorých na koláči vytvorte mriežku. Povrch mriežky potrite rozšľahaným vajcom. Vo vyhriatej rúre pečte 30 minút. Vychladnutý koláč posypte práškovým cukrom.
Autor:

Súvisiace kategórie:



 

Dobré jedlo