Jablkový páj: Už Madonna o ňom vyspevovala v jednej pesničke, tak neváhajte a pečte

Chuťmeter:
 
8 porcií
 
R: Jablkový páj

Potrebujeme:

Cesto:

  • 500 g múky (250 g hladkej + 250 g polohrubej)
  • 30 g práškového cukru
  • 200 g studeného masla
  • 1 PL octu
  • soľ

Plnka:

  • 1,5 kg jabĺk
  • 100 g kryštálového cukru
  • 50 g hnedého cukru
  • 30 g hladkej múky
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
  • muškátový oriešok
  • 2 PL mlieka
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

  1. Maslo pokrájame na kocky, múku preosejeme. Zmiešame s práškovým cukrom, štipkou soli, lyžicou octu a 10 PL studenej vody. Vymiesime tuhšie cesto, z ktorého vytvarujeme guľu. Cesto rozpolíme, zabalíme do fólie a minimálne na 2 hodiny dáme do chladničky.
  2. Vo veľkej mise zmiešame kryštálový a hnedý cukor, múku, štipku čerstvo nastrúhaného muškátového orieška a citrónovú šťavu a kôru. Jablká rozštvrtíme, olúpeme a zbavíme jadrovníkov. Očistené jablká nakrájame na tenké plátky, ktoré zmiešame s ostatnými prísadami v mise.
  3. Na pomúčenej doske vyvaľkáme z cesta dve placky s priemerom asi 30 cm. Maslom vymazanú koláčovú formu s priemerom 25 cm vyložíme jedným cestom, pričom prstami vytvarujeme zvýšený okraj. Navrstvíme jablkovú plnku, ktorú pomocou strierky uhladíme. Elektrickú rúru vyhrejeme na 190 °C (teplovzdušnú na 165 °C).
  4. Druhú placku cesta pokrájame na 2-centimetrové pruhy, ktoré na spôsob mriežky poukladáme na jablkovú plnku. Okraje zľahka pritlačíme. Mriežku potrieme mliekom a posypeme trochou cukru.
  5. Vložíme do vyhriatej rúry a na druhej mriežke zdola pečieme asi 70 minút. Ak povrch koláča príliš rýchlo hnedne, zakryjeme ho alobalom.
  6. Upečený koláč vyberieme z rúry, necháme mierne vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. Podávame vychladený.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Jablkový páj: Už Madonna o ňom vyspevovala v jednej pesničke, tak neváhajte a pečte
Mária Abrahámová
Dobroslava Brunovská