Jednoduchý dezert na víkend: Citrónový koláč

Chuťmeter:
 
10 porcií
 
Citrónový koláč

Potrebujete:

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 1 vajce
  • štipku soli

Na potretie:

  • 1 žĺtok

Na plnku:

  • 14 vajec
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 400 g krupicového cukru
  • 70 ml smotany na šľahanie
  • šťavu a kôru z 10 citrónov v bio- kvalite

Na posypanie:

  • 3 lyžice práškového cukru

Postup:

  1. Preosiatu múku, maslo, práškový cukor, štipku soli a vajce spolu spracujte na cesto, zabaľte ho do fólie a odložte na 15 minút do chladu. Okrúhlu formu s priemerom 28 cm vymastite a vysypte múkou. Odležané cesto rozvaľkajte na ľahko pomúčenej doske a pomocou valčeka preneste do formy. Cestom vyložte dno i boky formy.
  2. Na spodok cesta vo forme dajte papier na pečenie, nasypte suché strukoviny a dajte do vyhriatej rúry na 170°C na 15 minút piecť. Potom papier so strukovinami odstráňte, spodok cesta potrite žĺtkom a vložte späť do rúry. Pečte ďalších 5 minút a vyberte.
  3. Celé vajcia v mise rozšľahajte, pridajte vanilínový a krupicový cukor. Citróny dobre umyte, osušte, kôru najemno postrúhajte, rozkrojte na polovice a šťavu preceďte. Do rozšľahaných vajec prilejte smotanu, citrónovú šťavu s kôrou a spolu vymiešajte. Plnku dajte naberačkou na korpus, vložte do vyhriatej rúry a pri teplote 140 °C pečte 60-80 minút. Podľa potreby môžete počas pečenia povrch koláča prikryť alobalom. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť .
  4. Po vychladnutí povrch koláča posypte preosiatym práškovým cukrom . Pomocou flambovacej pištole necháme cukor skaramelizovať.
Autor:

Súvisiace kategórie:



 

Dobré jedlo