Ježko na tanieri: Veľkonočný zákusok, ktorý ozdobí váš stôl

05
Chuťmeter:
 
12 porcií
 
VN: Naša Veľká noc

Žiadne moderné sofistikované recepty. Len „obyčajná“, možno trochu vylepšená slovenská klasika, ktorú sme zdedili od mám alebo babiek. A čuduj sa svet, pričuchli jej aj naši vlastní stravníci. Veď to poznáte.

Veľkonočný ježko

Potrebujeme:

  • 250 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 250 ml espresa
  • 40 podlhovastých piškót
  • 50 g mandlí
  • 2 sušené hrozienka (na oči)

Postup:

  1. Maslo vymiešajte s cukrom a so žĺtkom do peny. Postupne pridávajte päť lyžíc kávy. Zvyšok dajte do plytkej misky.
  2. V miske s kávou namáčajte piškóty a ukladajte ich na podlhovastú alebo oválnu misu pozdĺžne v štyroch radoch.
  3. Piškóty potrite vrstvou krému a pokračujte v ukladaní namočených piškót. Nakoniec celého ježka zo všetkých strán potrite krémom tak, aby piškóty nebolo vidieť.
  4. Ježka dajte stuhnúť do chladničky. Pred podávaním ho ozdobte pichliačmi – mandľami. Z hrozienok mu urobte oči.

 

Ema Pospíšilová Tekelyová
šéfredaktorka

Tohto ježka sme si na Veľkú noc doma pripravovali ešte v čase socializmu, keď som bola malá. Až neskôr som zistila, že je to akási slovenská alternatíva talianskeho tiramisu.

Viac nielen veľkonočnej chutnej inšpirácie nájdete v aktuálnom vydaní Dobrého jedla. 

Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Ježko na tanieri: Veľkonočný zákusok, ktorý ozdobí váš stôl
DOBRÉ JEDLO/ Redakcia