K poobednej kávičke: Medové dobošové rezy

Chuťmeter:
 
7 porcií
 
Medové dobošové rezy

Potrebujeme:

Cesto:

  • 1 vajce
  • 150 g práškového cukru
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 50 g masla
  • 2 lyžice mlieka
  • 2 lyžice tekutého medu
  • 450 g hladkej múky
  • 1 až 1 a pol lyžice preosiateho kakaa

Na potretie:

  • jahodový alebo ríbezľový lekvár

Plnka:

  • 500 ml mlieka
  • 3 lyžice preosiatej hladkej múky
  • 200 g masla
  • 180 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 50 ml tuzemského umu

Poleva:

  • 100 g čokolády s vysokým obsahom kakaa
  • 40 g masla

Postup:

  1.  Preosiaty práškový cukor, sódu bikarbónu, vajce, med, kakao, maslo a mlieko dáme do hrnca a spolu vymiešame. Dáme na sporák a za stáleho miešania zohrejeme na miernom ohni. Odstavíme a postupne prisypeme preosiatu múku. Vypracujeme hladké cesto a rozdelíme ho na 4 rovnaké časti. 
  2. Každú časť cesta natenko rozvaľkáme medzi dvoma potravinárskymi fóliami na veľkosť plechu 23 x 33 cm. Vyvaľkané cesto prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov Celzia 7 až 10 minút. Postupne upečieme zvyšné vyvaľkané cestá, z ktorých po upečení odstránime papier na pečenie. 
  3. V 100 ml mlieka rozmiešame hladkú múku. Zvyšné mlieko dáme do hrnca, pridáme hladkú múku vymiešanú v mlieku, uvaríme kašu a necháme ju vychladnúť. Maslo vyšľaháme s práškovým a vanilínovým cukrom. Po častiach doň pridávame vychladnutú kašu, prilejeme tuzemský um, prešľaháme a plnku rozdelíme na tri diely. Tri časti upečeného cesta potrieme lekvárom a plnkou. Uložíme ich na seba a prikryjeme posledným čistým plátom. Koláč zaťažíme a necháme na chladnom mieste odstáť aspoň 15 až 20 hodín.
  4. Čokoládu nalámeme, dáme do hrnca spolu s maslom a rozpustíme vo vodnom kúpeli. Necháme krátko vychladnúť a potrieme ňou povrch cesta. Krájame po stuhnutí.
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
K poobednej kávičke: Medové dobošové rezy
Báječná Žena