Kakaové potešenie: O tejto roláde raz niekto napíše báseň

Chuťmeter:
 
8 porcií
 
Kakaové potešenie

Potrebujete:

  • 6 vajec
  • 5 lyžíc kryštálového cukru
  • 3 lyžice kakaa
  • 1/2 kávovej lyžičky sódy bikarbóny

Na krém:

  • 200 ml mlieka
  • 3 lyžice hrubej múky
  • 1 žĺtok
  • 250 g masla
  • 2 lyžice kakaa
  • 6 lyžíc práškového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru

Postup:

  1. Pripravte cesto: Bielky oddeľte od žĺtkov. Za postupného pridávania cukru z nich vyšľahajte tuhý sneh. Do vyšľahaného snehu po jednom pridávajte žĺtky, preosiate kakao a sódu bikarbónu. 
  2. Cesto vylejte na veľký plech vystlaný papierom na pečenie. V rúre vyhriatej na 160 °C pečte 5 až 7 minút. Upečené cesto nechajte mierne vychladnúť. Potom ho preklopte na dosku poprášenú práškovým cukrom. Papier na pečenie stiahnite a cesto nechajte úplne vychladnúť. Nie je potrebné ho zatiaľ stáčať.
  3. Pripravte plnku: Z mlieka, múky a zo žĺtka uvarte hustú kašu. Za občasného premiešania nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Po vychladnutí ju zmiešajte so zmäknutým maslom a poriadne vyšľahajte.
  4. Plnku rozdeľte na dve polovice. Do prvej pridajte preosiate kakao a 4 lyžice práškového cukru. Do druhej polovice vanilínový cukor a 2 lyžice práškového cukru. Obe plnky dobre vyšľahajte. 
  5. Vychladnuté cesto natrite najskôr svetlou, potom tmavou plnkou a opatrne zviňte do rolády. Roládu môžete poliať čokoládovou polevou a ozdobiť posekanými orechmi.
Autor:

Súvisiace kategórie:



 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Kakaové potešenie: O tejto roláde raz niekto napíše báseň
Mária Abrahámová
Dobroslava Brunovská