Kedy, keď nie teraz? Urobte si tradičné šišky s džemom

Chuťmeter:
 
8 porcií
 
Tradičné šišky

Potrebujeme:

  • 1 kg polohrubej múky
  • kôra z polovice biocitróna
  • 40 g droždia
  • 4 žĺtky
  • 80 g práškového cukru
  • 100 g masla
  • 2 lyžice rumu
  • 250 g marhuľového džemu
  • bravčová masť na vyprážanie
  • soľ
  • vanilkový cukor na posypanie

Postup:

  1. Múku zohrejeme na teplom mieste, potom do nej postrúhame citrónovú kôru. Pridáme droždie rozmiešané vo vlažnom mlieku, žĺtky, cukor, roztopené maslo, soľ a rum. Prilejeme toľko vlažného mlieka, aby sme vareškou vypracovali vláčne cesto.
  2. Keď sa v ceste začínajú vytvárať bubliny, nelepí sa na nádobu ani na varešku, posypeme ho na povrchu múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme v teple vykysnúť. Cesto na pomúčenej doske zľahka vyvaľkáme a z polovice cesta okrúhlou formičkou povykrajujeme kolieska.
  3. Na druhej polovici cesta najprv formičkou označíme kolieska, do stredu každého dáme kôpku džemu, prikryjeme vykrojenými kolieskami, po obvode prstami pritlačíme a opäť formičkou vykrojíme. Šišky naplnené lekvárom necháme ešte chvíľu kysnúť.
  4. Vyprážame ich v horúcom tuku z oboch strán. Hotové šišky vyberieme na papierové utierky, aby sa zbavili prebytočného tuku, a posypeme vanilkovým cukrom.
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Kedy, keď nie teraz? Urobte si tradičné šišky s džemom
ŠARM/ Blanka NEMČEKOVÁ