Koláč starej mamy: Mňamka, ktorá z plechu okamžite zmizne

Chuťmeter:
 
 
J4: Sviatočný koláč starej mamy

Potrebujeme:

Na korpus:

  • 5 žĺtkov
  • 150 g krupicového cukru
  • 12 lyžíc hrubej múky (zarovnaných)
  • pol balenia prášku do pečiva
  • 50 g kakaa
  • 5 bielkov
  • štipka soli

Na krém:

  • 200 ml mlieka
  • 5 žĺtkov
  • 2 lyžice maizeny
  • 250 g masla (zmäknutého)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 150 g práškového cukru

Na snehovú perinu:

  • 5 bielkov
  • 150 g krupicového cukru
  • štipka soli
  • 50 g nastrúhanej čokolády na ozdobu

Postup:

  1. Najprv upečte korpus: Rúru vyhrejte na 180 °C. Žĺtky s cukrom vyšľahajte do peny. Postupne pridávajte múku s práškom do pečiva a kakao.
  2. Z bielkov a zo štipky soli vyšľahajte pevný sneh. Jemne ho zapracujte do žĺtkovej hmoty s múkou a kakaom. Zmes vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a rozotrite ho po celom plechu. Pečte asi 15 minút.
  3. Zatiaľ urobte krém: Mlieko zohrejte tesne pod bod varu a odstavte. Žĺtky premiešajte s maizenou a za stáleho miešania zalejte horúcim mliekom. Vráťte na sporák a uvarte takmer do tuha. Potom zmes preložte do misy a prikryte potravinárskou fóliou.
  4. Maslo vyšľahajte s cukrom. Postupne doň pridávajte vychladnutú žĺtkovú zmes a dobre prešľahajte. 
  5. Hotový krém rozotrite na vychladnutý korpus a pripravte snehovú perinu: Z bielkov, cukru a zo štipky soli vyšľahajte nad parou pevný sneh a nechajte ho chvíľu chladnúť. Potom ním potrite žĺtkový krém a koláč nechajte úplne vychladnúť.
  6. Nakoniec koláč posypte strúhanou čokoládou a servírujte.
Autor:

Súvisiace kategórie:



 

Dobré jedlo

 
 
 
 
 

iPeknéBývanie.sk

Šarm.sk

Pluska.sk