Krehké vanilkové rožteky: Tieto sa vám na Vianoce nerozpadnú
Potrebujeme:
- 100 g mletých vlašských orechov
- 280 g hladkej múky
- 50 g práškového cukru
- 200 g masla
- 2 žĺtky
- rastlinný alebo kokosový tuk na potretie plechov
Na obalenie:
- 3 lyžice práškového cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
Postup:
- Mleté orechy zmiešajte s múkou a práškovým cukrom. Pridajte nakrájané zmäknuté maslo a žĺtky izbovej teploty. Rukou vymieste hladké nelepivé cesto. Ak treba, pridajte trocha múky. Vložte ho do mikroténového vrecka a odložte na noc do chladničky.
- Stuhnuté cesto vyberte a nechajte asi pol hodiny pri izbovej teplote mierne zmäknúť. Odkrajujte z neho väčšie kúsky a šúľajte valčeky. Tie narežte na rovnaké časti a ohnite do tvaru rožtekov. Preložte na plech zľahka potretý tukom a v rúre vyhriatej na 175 °C pečte 10-12 minút. Rožteky by mali chytiť jemnú zlatistú farbu. Keď ich vyberiete z rúry, na plechu ešte trocha dôjdu. 3
- Mierne vychladnuté rožteky opatrne obaľujte v zmesi práškového a vanilkového cukru.
Redaktorka Majka
„Bez voňavých vanilkových rožkov by k nám Ježiško asi neprišiel. Tento recept mám po starej mame z Považskej Bystrice. Rožky napiekla aj na svoje posledné Vianoce, ako 91-ročná. Prsty ju už veľmi neposlúchali, ale na jazyku sa rozplývali ako vždy. Preto, keď vytiahnem jej rukou písaný recept, nevidím naň dobre pre slzy...“