Krehké vanilkové rožteky: Tieto sa vám na Vianoce nerozpadnú

01
Chuťmeter:
 
60-70 kusov
 
J12: Krehké vanilkové rožteky

Potrebujeme:

  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 280 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 200 g masla
  • 2 žĺtky
  • rastlinný alebo kokosový tuk na potretie plechov

Na obalenie:

  • 3 lyžice práškového cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru

Postup:

  1. Mleté orechy zmiešajte s múkou a práškovým cukrom. Pridajte nakrájané zmäknuté maslo a žĺtky izbovej teploty. Rukou vymieste hladké nelepivé cesto. Ak treba, pridajte trocha múky. Vložte ho do mikroténového vrecka a odložte na noc do chladničky.
  2. Stuhnuté cesto vyberte a nechajte asi pol hodiny pri izbovej teplote mierne zmäknúť. Odkrajujte z neho väčšie kúsky a šúľajte valčeky. Tie narežte na rovnaké časti a ohnite do tvaru rožtekov. Preložte na plech zľahka potretý tukom a v rúre vyhriatej na 175 °C pečte 10-12 minút. Rožteky by mali chytiť jemnú zlatistú farbu. Keď ich vyberiete z rúry, na plechu ešte trocha dôjdu. 3
  3. Mierne vychladnuté rožteky opatrne obaľujte v zmesi práškového a vanilkového cukru.

Redaktorka Majka
„Bez voňavých vanilkových rožkov by k nám Ježiško asi neprišiel. Tento recept mám po starej mame z Považskej Bystrice. Rožky napiekla aj na svoje posledné Vianoce, ako 91-ročná. Prsty ju už veľmi neposlúchali, ale na jazyku sa rozplývali ako vždy. Preto, keď vytiahnem jej rukou písaný recept, nevidím naň dobre pre slzy...“

Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Krehké vanilkové rožteky: Tieto sa vám na Vianoce nerozpadnú
Dobré jedlo