Kysnutý chlebíček troch chutí
Potrebujeme:
Na kvások:
- 30 g droždia
- 1 lyžičku cukru
- 1 lyžicu múky
- 100 ml vlažného mlieka
Na cesto:
- 350 g hladkej múky
- 1 lyžičku soli
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- 75 g kryštálového cukru
- 100 ml vlažného mlieka
- 2 žĺtky
- 75 ml oleja
- 2 lyžice mletých orechov
- 2 lyžičky škoricového cukru
- 2 lyžice mletého maku
- 2 lyžičky postrúhanej citrónovej kôry
- 1 lyžicu kakaa
- maslo na vymazanie chlebíčkovej formy
- rozpustené maslo na potretie
- práškový cukor na posypanie
Postup:
- Cesto pripravíme podľa základného receptu na kysnuté cesto.
- Pripravené cesto rozdelíme na 3 časti. Do prvej zapracujeme pomleté orechy a nastrúhanú citrónovú kôru, do druhej pomletý mak a škoricový cukor a do tretej kakao. Všetky tri časti na doske vytvarujeme do bochníčkov, prikryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť.
- Vykysnuté cestá prehnetieme, vytvarujeme do šúľkov, spletieme a uložíme do vymastenej chlebíčkovej formy. Prikryjeme čistou utierkou a necháme ešte 20 minút kysnúť.
- Naplnenú formu s cestom vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme asi 25 minút. Upečený teplý chlebíček potrieme rozpusteným maslom a posypeme práškovým cukrom.