Kysnutý čokoládový závin: Voňavý nadýchaný vrkoč

Chuťmeter:
 
2 kusy
 
J3: Kysnutý čokoládový závin

Potrebujeme:

  • 100 g kryštálového cukru
  • 150 g masla
  • 125 ml vlažnej vody
  • 20 g droždia
  • 3 vajcia izbovej teploty
  • 600 g hladkej múky
  •  trištvrte lyžičky soli

Na čokoládovú náplň:

  • 130 g horkej čokolády
  • 120 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 30 g kakaa

Na sirup:

  • 100 ml vody
  • 40 g kryštálového cukru

Postup:

  1. Najprv pripravte kvások: Do hrnčeka dajte cukor, maslo, vodu a zohrejte, aby sa maslo aj cukor rozpustili. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a pridajte droždie. Nechajte vzísť kvások.
  2. Kvások preložte do väčšej misy, pridajte vajcia, múku, soľ a vypracujte hladké cesto. Nechajte kysnúť aspoň hodinu.
  3. Zatiaľ zamiešajte čokoládovú náplň: Nad parou roztopte čokoládu s maslom, pridajte cukor a kakao. Dobre rozmiešajte a nechajte vychladnúť.
  4. Vykysnuté cesto rozdeľte na dve časti. Každú rozvaľkajte na obdĺžnik s hrúbkou 3-4 mm, potrite čokoládovou náplňou a zrolujte ako roládu. Nožom roládu pozdĺžne rozrežte na polovicu tak, aby ste nechali prvých pár centimetrov spojených. Obe polovice prepleťte do vrkoča, konce zahnite. Vložte do formy na chlebík vyloženej papierom na pečenie alebo vymastenej a vysypanej múkou.
  5. Záviny nechajte ešte 20 minút podkysnúť a potom vložte do rúry vyhriatej na 190 °C. Pečte 30 minút – prvých 20 minút odokryté a na 10 minút už záviny prikryte papierom na pečenie. Ešte teplé záviny potrite cukrovým sirupom, ktorý pripravíte jednoducho – iba uvarením vody s cukrom.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Kysnutý čokoládový závin: Voňavý nadýchaný vrkoč
Veronika Kollárová