Lepší ste rozhodne nejedli: Orechovník, ktorý zmizne rýchlosťou blesku

Chuťmeter:
 
8 porcií
 
Orechovník

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 125 ml mlieka
  • 20 g droždia
  • 50 g práškového cukru
  • soľ
  • 300 g polohrubej múky
  • 60 g masla
  • 1 žĺtok + 1 na potretie

Na plnku:

  • 150 ml mlieka
  • 240 g pomletých orechov
  • 220 g krupicového cukru
  • kôra z pol citróna

Postup:

  1. Do vlažného mlieka dáme droždie, štipku soli, lyžičku práškového cukru a necháme nakysnúť kvások.
  2. Preosiatu múku so zvyšným cukrom dáme do misy, pridáme nakysnutý kvások, rozpustené maslo a žĺtok.
  3. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť asi 45 minút. Na plnku zohrejeme mlieko, pridáme cukor a pomleté orechy.
  4. Ochutíme najemno postrúhanou citrónovou kôrou a premiešame. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika.
  5. Cesto potrieme vychladnutou plnkou, zvinieme a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme 10 minút podkysnúť, potrieme žĺtkom, popicháme vidličkou a pri teplote 180 stupňov Celzia upečieme.
Autor:

Súvisiace kategórie:



 

Dobré jedlo

 
 
 
 
 

iZahradkar.sk

iZdravie.sk

iPekneByvanie.sk