Medové keksy s bielym makom: Spapajte, alebo nimi ozdobte stromček

Chuťmeter:
 
100 kusov
 
Medové keksy s bielym makom

Potrebujete:

  • 250 g hladkej múky
  • 10 g prášku do perníka
  • 1 vajce
  • 100 g práškového cukru
  • 60 g medu
  • 80 g rozpusteného masla
  • 1 čajovú lyžičku octu
  • biely mak na posypanie

Na cukrovú polevu:

  • 120 g kryštálového cukru
  • 2 lyžice vody
  • 1 lyžica rumu

Postup:

  1. Preosiatu múku zmiešajte s práškom do perníka. V miske vyšľahajte vajce s cukrom a medom. Vmiešajte rozpustené maslo, ocot, zmes múky s práškom do perníka a vypracujte cesto. Cesto vytvarujte do gule, vložte do mikroténového vrecúška a na hodinu odložte do chladu odpočinúť.
  2. Rúru vyhrejte na 175 °C. Cesto rozvaľkajte na hrúbku 3-4 milimetre. Formičkou vykrajujte rôzne tvary, poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložte do vyhriatej rúry a pečte asi 8 minút. Upečené sušienky nechajte vychladnúť.
  3. Na cukrovú polevu uvarte cukor, vodu a rum na slabú niť*. Vychladnuté sušienky potrte polevou a posypte makom. Po stuhnutí sušienky odložte do vzduchotesnej nádoby.
  4. Varenie na slabú niť znamená, že kvapky chladnúcej cukrovej polevy tvoria medzi prstami niť, ktorá sa po krátkom čase pretrhne.
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Medové keksy s bielym makom: Spapajte, alebo nimi ozdobte stromček
Mária Abrahámová
Dobroslava Brunovská