Medový krémovník: Chudobný príbuzný krémešu? Rozhodne nie!

Chuťmeter:
 
8 porcií
 
Medový krémovník

Potrebujete:

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice medu
  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžičku sódy bicarbony
  • štipku soli
  • 1/4 lyžičky mletej škorice

Na potretie:

  • ríbezľový lekvár

Na pokvapkanie:

  • rum

Na plnku:

  • 1 l mlieka
  • 3 vajcia
  • 3 balíčky Zlatého klasu
  • 250 g masla
  • 120 g práškového cukru
  • 3 lyžice rumu

Na ozdobu:

  • čokoládovú polevu

Postup:

  1. Preosiatu múku premiešajte so soľou a sódou bicarbonou. Pridajte med, práškový cukor vymiešaný s vajcami, mletú škoricu a rozpustené maslo. Cesto rozdeľte na dve časti, zabaľte do fólie a odložte do chladničky na 30 minút.
  2. Pripravte plnku: do mlieka dajte vajcia, Zlatý klas a na miernom plameni za stáleho miešania uvarte kašu. Nechajte vychladnúť. Maslo vyšľahajte s práškovým cukrom, prilejeme rum, po častiach pridávajte vychladnutú kašu a spolu prešľahajte.
  3. Odležané cestá vyvaľkajte na pomúčenej doske, preložte na opačnú stranu stredne veľkého plechu a postupne upečte. Upečené cestá nechajte vychladnúť. Jedno vychladnuté cesto pokvapkajte rumom, potrite ríbezľovým lekvárom, rozotrite naň plnku a prikryte druhým vychladnutým plátom cesta.
  4. Povrch plátu pokvapkajte rumom a koláč odložte do druhého dňa odstáť na chladnom mieste. Potom na plát rozotrite pripravenú čokoládovú polevu a nechajte ju stuhnúť.
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Medový krémovník: Chudobný príbuzný krémešu? Rozhodne nie!
Mária Abraámová
Dobroslava Brunovská