Mega zdravý: Cviklový koláč s vlašskými orechmi

Chuťmeter:
 
pre celú rodinu
 
Cviklový koláč s orechami

Potrebujeme:

  • 125 g pohánkovej múky
  • 125 g celozrnnej ryžovej múky
  • 150 g trstinového cukru
  • 175 g vlašských (lieskových) orechov
  • 2 lyžičky škorice
  • 125 g kokosového tuku
  • 450 g najemno nastrúhanej surovej cvikly
  • 1 lyžičku bezfosfátového kypriaceho prášku

Na polevu:

  • 150 až 200 g horkej čokolády (70 %)
  • 1 lyžicu kokosového tuku
  • štipku morskej soli

Postup:

  1. Vo veľkej mise zmiešame všetky suché prísady – pohánkovú a ryžovú múku, kypriaci prášok, cukor, pomleté alebo posekané orechy a škoricu.
  2. Kokosový tuk rozpustíme v malom hrnci. Nastrúhame cviklu a spolu s rozpusteným tukom ju zapracujeme do suchých prísad.
  3. Hmotu premiešame a preložíme na vymastený, prípadne papierom na pečenie vyložený plech. Pomastenou dlaňou hmotu rovnomerne roztlačíme tak, aby mal koláč výšku približne 1 cm. Pečieme v rúre vyhriatej na 165 °C asi 25 minút.
  4. Pripravíme polevu: Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s kokosovým tukom, so štipkou soli a s lyžicou horúcej vody. Ešte teplý koláč potrieme čokoládovou polevou a necháme vychladnúť.

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Mega zdravý: Cviklový koláč s vlašskými orechmi