Možno ste ich jedli v cukrárni u Guľky: Dáte si cookies alebo brownies?

02
Chuťmeter:
 
 
Sladké a veselé 2. časť

Lucia Gulišová & Radka Schriffelová

cukráreň U Guľky
Tieto dve veselé kopy uvažovali o vlastnej kaviarničke poriadne dlho. Radka je odborníčka na kávu a čaje, Lucia zas pripravuje famózne torty, cupcaky a raw koláče. Hoci majú vlastné priestory v centre Bratislavy otvorené len pár týždňov, na nedostatok klientely sa nemôžu sťažovať.

„Najprv sme sa obávali, ale ľudia si k nám cestu našli hneď od prvého dňa. Máme veľa kamarátov, ktorí o nás povedali známym, známi zasa svojmu okruhu a teraz máme čo robiť, aby sme stihli všetky objednávky,“ smeje sa krásna brunetka, ktorá sa kedysi živila ako modelka.

Pečenie a varenie jej prirástlo k srdcu už v detstve a pod svojou značkou So Gulicious pripravovala torty pre priateľov. No prednedávnom si povedala, že je načase kompletne zmeniť životný štýl a venovať sa len tomu, čo ju baví. Sekla s prácou, spravila si rekvalifikačný kurz a pustila sa do projektu útulnej cukrárne.

„Mať vlastný podnik je poriadna makačka, ale nič nie je lepšie, ako keď žijete svoj sen,“ hovorí Lucia, ktorá stíha popri práci ešte študovať na vysokej škole. Výziev sa nebojí, a tak sa občas vrhne aj do sladkých experimentov. „Môj najväčší bol asi medovníkový domček. Kamarát si ma doberal, že to nezvládnem. Priznávam, že som si pri jeho výrobe poriadne zanadávala a jeden aj od nervov zničila, ale keď sa mi konečne podaril, stálo to za to!“

Ovsené cookies so sušeným ovocím

20 kusov, príprava 25 minút, pečenie 20 minút

Potrebujeme:

  • 2 hrnčeky ovsených vločiek
  • za hrsť sušených marhúľ, fíg aj banánov
  • 1 lyžička škorice
  • 3 vajcia
  • 4 a pol lyžice marhuľového džemu alebo medu

Postup:

  1. Ovocie a orechy posekajte nadrobno a všetky suroviny zmiešajte, aby vznikla lepkavá hmota.
  2. Z nej tvarujte cookies a pečte ich do zlatista 20 minút pri teplote 170 stupňov. 

 

Medovníkové brownies

1 plech, príprava 20 minút, pečenie 40 minút

Potrebujeme:

  • 800 g horkej čokolády
  • 500 g masla
  • 100 g kakaa
  • 300 g kryštálového cukru
  • 150 g hladkej múky
  • 50 g mletých orechov
  • 2 lyžičky medovníkového korenia
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 6 vajec

Postup:

  1. Vo vodnom kúpeli rozpustite maslo s čokoládou a cukrom. Ostatné suroviny okrem vajec zmiešajte a zapracujte postupne do roztopenej čokolády.
  2. Do cesta pridávajte vajcia jedno po druhom, poriadne zmiešajte a vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie.
  3. Pečte asi 40 minút pri 150 stupňoch.

 

Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Možno ste ich jedli v cukrárni u Guľky: Dáte si cookies alebo brownies?
DOBRÉ JEDLO/ Broňa HOLCINGER