Nedeľná delikatesa: Gaštanová torta s malinovým lekvárom
Potrebujeme:
Cesto:
- 3 vajcia
- 100 g práškového cukru
- 7 lyžíc polohrubej múky
- 3 lyžice rozpustenej čokoládovej polevy
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 250 g gaštanového pyré
- 100 g masla
Na potretie:
- malinový lekvár
- mandľový likér na pokvapkanie
Plnka:
- 350 g gaštanového pyré
- 150 g práškového cukru
- 200 g masla, 150 ml vyšľahanej smotany na šľahanie, 1 balíček vanilínového cukru, 3 lyžice mandľového likéru
Postup:
- Žĺtky vymiešame s maslom a práškovým cukrom. Pridáme gaštanové pyré, vychladnutú čokoládovú polevu, múku s kypriacim práškom a tuhý sneh vyšľahaný z bielkov.
- Cesto dáme do vopred vymastenej, múkou vysypanej tortovej formy s priemerom 22 cm a upečieme vo vyhriatej rúre.
- Vychladnutý korpus rozkrojíme na dve časti. Každú časť pokvapkáme likérom a potrieme lekvárom. Jednu časť korpusu potrieme časťou plnky a uložíme druhú časť korpusu. Povrch i boky torty potrieme zvyšnou plnkou a odložíme do chladu. Po stuhnutí pokrájame, ozdobíme gaštanmi a strúhanou čokoládou.
- Plnka: Maslo vyšľaháme s práškovým a vanilínovým cukrom. Pridáme likér, po častiach gaštanové pyré a prešľaháme. Nakoniec vmiešame vyšľahanú smotanu.