Orechovník: S teplým mliečkom bude chutiť božsky

Chuťmeter:
 
Pre celú rodinu
 
S: Orechovník

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 125 ml mlieka
  •  20 g droždia
  • štipka soli
  • 50 g práškového cukru
  • 300 g polohrubej múky
  •  60 g masla
  • 1 žĺtok + na potretie,

Na plnku:

  • 50 ml mlieka
  • 240 g pomletých orechov
  • 220 g krupicového cukru
  • kôra z pol citróna

Postup:

  1. Do vlažného mlieka dáme droždie, štipku soli, trocha cukru a necháme nakysnúť kvások. Preosiatu múku so zvyšným cukrom dáme do misy, pridáme nakysnutý kvások, rozpustené maslo a žĺtok. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť asi 45 minút.
  2. Pripravíme plnku: Mlieko zohrejeme, pridáme cukor a pomleté orechy. Ochutíme najemno postrúhanou citrónovou kôrou a premiešame. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na ľahko pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Potrieme vychladnutou plnkou, zvinieme a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.
  3. Necháme 10 minút podkysnúť, povrch potrieme žĺtkom, popicháme vidličkou, vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 180 stupňov upečieme do chrumkava.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Orechovník: S teplým mliečkom bude chutiť božsky
Mária Abrahámová