Pre šikovné gazdinky: Ovocno-orechový veniec

01
Chuťmeter:
 
6 porcií
 
Ovocno-orechový veniec

Potrebujeme:

Cesto:

  • 500 g polohrubej múky (podľa potreby i viac)
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 42 g droždia
  • štipka soli
  • nastrúhaná kôra z pol citróna
  • 75 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 50 g hrozienok
  • 40 g sušených brusníc
  • 30 g pekanových orechov
  • 30 g vlašských orechov
  • 30 g mandlí
  • 3 lyžice mandľového likéru

Na potretie:

  • 1-2 žĺtky
  • 2 lyžice sladkej smotany
  • 2 lyžice cukru na posypanie

Postup:

  1. Hrozienka s brusnicami zalejeme mandľovým likérom a necháme 30 minút postáť. Pekanové orechy, vlašské orechy a mandle nasekáme. Do 100 ml vlažného mlieka dáme droždie, 20 g cukru, štipku soli a necháme nakysnúť kvások.
  2. Polohrubú múku so zvyšným práškovým cukrom, s mliekom, vajcami, so zmäknutým maslom, s citrónovou kôrou a nakysnutým kváskom dáme do misy. Vypracujeme hladké cesto (podľa potreby prisypeme múku), prikryjeme a necháme na teplom mieste 45 minút kysnúť.
  3. Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku posypanú múkou a rozvaľkáme na obdĺžnik. Cesto posypeme nasekanými orechmi, pridáme sušené brusnice s hrozienkami, jemne do cesta zatlačíme a cesto stočíme.
  4. Rozdelíme na tri rovnaké časti, ušúľame tri rovnako dlhé valčeky a spletieme ich do venca. Veniec potrieme žĺtkom vymiešaným so smotanou a posypeme cukrom. Uložíme ho do vymastenej formy a necháme 15 minút podkysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 170 stupňoch Celzia 35-45 minút.
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Pre šikovné gazdinky: Ovocno-orechový veniec
BÁJEČNÁ ŽENA Špeciál