Punčová roláda s pomarančovým krémom

01
Chuťmeter:
 
10 porcií
 
Punčová roláda s pomarančovým krémom

Potrebujeme:

Na piškótové cesto:

  • 80 g hladkej múky
  • 80 g kryštálového cukru
  • 10 g vanilínového cukru
  • 4 vajcia

Na pomarančový krém:

  • 150 ml mlieka
  • 50 g kryštálového cukru
  • 10 g vanilínového cukru
  • 20 g prášku na prípravu vanilkového krému
  • 80 g masla
  • 80 g tuku vhodného na prípravu krémov
  • 1 lyžica pomarančového likéru
  • 1 lyžica pomarančového sirupu

Na punčový rozvar:

  • 50 g kryštálového cukru
  • 1 lyžica rumu
  • 1 lyžička punčovej arómy
  • 2 lyžice malinového sirupu
  • šťava z polovice citróna

Na čokoládovú polevu:

  • 100 g horkej čokolády
  • 30 g tuku vhodného na prípravu polevy

Postup:

  1. Pripravíme cesto: Vajcia rozklepneme, žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky vyšľaháme s kryštálovým a vanilínovým cukrom do peny. Počas šľahania pridáme lyžicu vlažnej vody. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
  2. Žĺtkovú penu zľahka zmiešame s preosiatou múkou a bielkovým snehom. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 220/200 °C a pečieme asi 5 až 7 minút. Upečený plát necháme vychladnúť.
  3. Pripravíme pomarančový krém: Z mlieka, kryštálového a vanilínového cukru a krémového prášku uvaríme krém. Za občasného premiešania necháme vychladnúť. Do vychladnutého krému zašľaháme zmäknuté maslo a tuk na prípravu krémov. Primiešame pomarančový likér a pomarančový sirup.
  4. Pripravíme punčový sirup: Vodu a cukor spolu prevaríme. Necháme čiastočne vychladnúť a dochutíme rumom, punčovou arómou, malinovým sirupom a citrónovou šťavou.
  5. Z vychladnutého cesta odrežeme asi tretinu a namočíme ju do punčového sirupu. Zvyšný plát potrieme pomarančovým krémom. Namočený plát položíme do stredu krému. Opatrne zvinieme do rolády. Necháme v chlade stuhnúť.
  6. Stuhnutú roládu polejeme roztopenou čokoládou, ktorý nad parou vymiešame spolu s tukom na polevy. Necháme stuhnúť a pokrájame na úhľadné kolieska.

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Punčová roláda s pomarančovým krémom