Punčové pralinky

Chuťmeter:
 
16 porcií
 
Punčové pralinky

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 150 g polohrubej múky
  • 150 g kryštálového cukru
  • 7 vajec
  • pol balíčka kypriaceho prášku do pečiva
  • džem na potretie cesta

Na sirup:

  • 200 g kryštálového cukru
  • pár kvapiek punčovej arómy
  • štipka červenej potravinárskej farby
  • tuzemský um podľa chuti
  • citrónová šťava podľa chuti

Na polevu:

  • 200 g práškového cukru
  • citrónová šťava
  • štipka červenej potravinárskej farby

Postup:

  1. Žĺtky vymiešame s cukrom a bielky vyšľaháme dotuha so štipkou soli.
  2. Do žĺtkovej peny striedavo primiešame po častiach múku zmiešanú s kypriacim práškom a sneh z bielkov. Spolu premiešame a cesto rozdelíme na dva plechy vyložené papierom na pečenie. Na väčší dáme dve tretiny cesta, na menší tretinu. Oba korpusy upečieme v rúre vyhriatej na 180 °C dozlatista a necháme vychladnúť.
  3. Medzitým uvaríme sirup z cukru a z 12 lyžíc vody. Keď sa cukor rozvarí a začne hustnúť, odstavíme a necháme vychladnúť. Potom pridáme štipku potravinárskej červenej farby rozmiešanej v lyžičke vody, niekoľko kvapiek punčovej arómy, citrónovú šťavu a tuzemský um podľa chuti. Dobre premiešame.
  4. Menšie upečené a vychladnuté cesto natrháme rukami na menšie kúsky a zalejeme pripraveným sirupom. Keď korpus vpije sirup, vypracujeme z neho jednoliatu hmotu ako na guľky. Ak by bol korpus suchý, pridáme ľubovoľnú ovocnú šťavu.
  5. Pripravíme polevu: K práškovému cukru pridáme 3 až 4 lyžice horúcej vody, citrónovú šťavu a pár kvapiek červenej potravinárskej farby. Dobre vymiešame.
  6. Väčšie cesto potrieme džemom. V pravidelných rozstupoch dáme naň kopčeky alebo guľky vlhkej hmoty a mierne pritlačíme. Nakrájame na kocky, tak, aby vždy v strede bola guľka. Koláčiky polejeme cukrovou polevou a necháme stuhnúť v chladničke. Pred podávaním poukladáme do košíčkov.

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Punčové pralinky