Ukážte ruky! Poctivý domáci lekvár na nich zanechá viditeľnú stopu niekoľko dní

Chuťmeter:
 
6 pohárov
 
J9: Predjedlo v septembri: Ukážte ruky

Staré mamy hovoria, že tá z nás zmije aj storočnú špinu. Hlavné lekvárové corpus delicti vám však ostane v pohári. Chvalabohu! Naplňte mníchove uši, buchty, frgále, perník, dolky, záviny alebo z neho uvarte lahodnú omáčku k divine. No a vyzbrojení lyžičkou si naň spomeňte, kedy len chcete...

Slivkový lekvár

Potrebujeme:

  • 3 kg dobrých sliviek
  • 1,2 kg cukru
  • 200 ml octu

Postup:

  1. Plody umyte, odkôstkujte a nakrájajte na menšie kusy. Dajte do veľkého hrnca, zasypte cukrom a zalejte octom. Zakryte pokrievkou (nie úplne) alebo alobalom, aby prepustil trochu vzduchu. Nechajte na noc odležať.
  2.  Slivky pustia veľa šťavy, ale neceďte ju. Hrniec dajte na sporák a sprudka varte asi hodinu. Potom teplotu znížte a varte dve hodiny. Nezabúdajte miešať. Hustý a ešte horúci lekvár prelejte do pohárov a otočte ich hore dnom. Prikryte dekou a nechajte do rána odpočívať.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Ukážte ruky! Poctivý domáci lekvár na nich zanechá viditeľnú stopu niekoľko dní
Katarína Brunovská