Sladké veľhory s pudingovou plnkou

Chuťmeter:
 
2 veľké plechy
 
Sladké veľhory

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 6 vajec
  • 150 g hladkej múky
  • 250 ml vody
  • 125 g stuženého tuku Cera
  • čokoládová poleva
  • soľ

Na plnku:

  • 300 g kryštálového cukru
  • 150 ml vody
  • 500 ml mlieka
  • 2 balíčky Zlatého klasu
  • 2 žĺtky
  • 250 g masla
  • šľahačková smotana
  • stužovač šľahačky

Postup:

  1. Tuk dáme do vlažnej vody, pridáme štipku soli a varíme, kým sa tuk nerozpustí. Do vriaceho tuku postupne primiešavame preosiatu múku a varíme do zhustnutia. Do vlažnej masy postupne vmiešavame vajcia. Na miernom ohni dobre vyšľaháme metličkou na šľahanie, až kým nevznikne žltá krémovitá masa.
  2. Cesto rozdelíme na dve časti a každú natrieme na plytký plech vystlaný papierom na pečenie. Obidve cestá postupne pečieme v horúcej rúre pri teplote 250 °C asi 15 minút do zlatožlta. Cesto by sa malo zvrásniť a povydúvať. Necháme ho vychladnúť.
  3. Pripravíme plnku: Cukor skaramelizujeme, zalejeme vodou a rozmiešame. Prilejeme v studenom mlieku rozmiešané Zlaté klasy a žĺtky. Uvaríme hustú kašu, ktorú za občasného miešania necháme vychladnúť. Maslo osobitne vyšľaháme do peny, potom doň zapracujeme karamelovú masu a necháme vychladnúť.
  4. Plnku natrieme na jeden plát cesta, na ňu navrstvíme do tuha vyšľahnú šľahačku a prikryjeme druhým plátom. Vrch veľhôr pokvapkáme polevou a necháme stuhnúť. Potom pokrájame na kocky a podávame.

Tip:

Pre chuť môžete do plnky pridať 50 ml rumu.

Autor:

Súvisiace kategórie:



 

Dobré jedlo