Slivkový chlebíček: Užite si aj citrónovú polevu

Chuťmeter:
 
Pre celú rodinu
 
Slivkový chlebíček

Potrebujeme:

  • 200 g hrubej múky
  • 70 g celozrnnej múky
  • 3 lyžičky kypriaceho prášku
  • 2 lyžičky škoricového cukru
  • 70 g mletého maku
  • 3 vajcia
  • 160 g hnedého cukru
  • 70 ml oleja
  • 100 ml mlieka
  • 300 g vykôstkovaných sliviek
  • tuk na vymazanie a strúhanku na vysypanie formy

Na citrónovú polevu:

  • 200 g práškového cukru
  • 1 lyžicu citrónovej šťavy
  • 1 lyžicu horúcej vody

Postup:

  1. Do veľkej misy preosejte hrubú a celozrnnú múku s kypriacim práškom, pridajte škoricový cukor a pomletý mak.
  2. Žĺtky vyšľahajte s hnedým cukrom do peny, pridajte olej, mlieko, pripravenú zmes s múkou a premiešajte. Potom vmiešajte vyšľahaný sneh z bielkov a nakoniec zľahka zapracujte rozpolené slivky.
  3. Rúru vyhrejte na 175 °C. Cesto rozotrite do vymastenej a vysypanej formy a vložte do vyhriatej rúry. Pečte 15 minút, potom teplotu znížte na 160 °C a pečte ešte 25 minút.
  4. Upečený chlebíček vyberte z rúry, nechajte mierne vychladnúť. Vyklopte ho z formy a po úplnom vychladnutí polejte citrónovou polevou. Pripravíte ju vymiešaním cukru s citrónovou šťavou a vodou. Chlebíček po stuhnutí polevy nakrájajte na rezy.
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Slivkový chlebíček: Užite si aj citrónovú polevu
Mária Abrahámová
Dobroslava Brunovská