Slivkový koláč je najlepší z kysnutého cesta

Chuťmeter:
 
5 porcií
 
Slivkový koláč

Potrebujeme:

Cesto:

  • 150 g polohrubej múky
  • štipka soli
  • 10 g droždia
  • 60 ml vlažného mlieka
  • 1 lyžička práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 60 g masla

Plnka:

  • 300 g sliviek
  • 3 lyžice slivkového lekváru
  • 250 g tučného tvarohu
  • 1 žĺtok
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 1 lyžica krupicového cukru

Posýpka:

  • Spolu zmiešame jeden a pol lyžice masla, 3 lyžice hrubej múky a 2 lyžice krupicového cukru.

Postup:

  1. Do vlažného mlieka dáme droždie, štipku soli, práškový cukor a necháme vykysnúť kvások. Múku, rozpustené maslo, žĺtok a nakysnutý kvások spolu spracujeme na hladké, nelepivé cesto. Necháme ho 15 minút kysnúť.
  2. Okrúhlu vrúbkovanú formu s priemerom 21 cm vymastíme a vysypeme múkou. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vyložíme ním dno i boky formy. Dno cesta vo forme potrieme slivkovým lekvárom.
  3. Tvaroh vymiešame s vanilínovým a krupicovým cukrom a so žĺtkom. Roztrieme na slivkový lekvár a uložíme pokrájané slivky. Posypeme posýpkou, vložíme do vyhriatej rúry a upečieme pri teplote 180 stupňov Celzia. Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom a pokrájame.

Slivkový koláč s posýpkou

Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Slivkový koláč je najlepší z kysnutého cesta
Báječná žena