Nemáte mak? Štrúdľa s čokoládovou plnkou je lepšia

Chuťmeter:
 
6 porcií
 
Štrúdľa s čokoládovou plnkou

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 125 g hladkej múky
  • 1 lyžicu oleja
  • 1 vajce
  •  štipku soli
  •  olej na pomastenie a hladkú múku na posypanie dosky

Na plnku:

  • 70 g čokolády na varenie
  • 1 lyžicu kakaa, 80 ml mlieka
  • 50 g masla
  • 25 g práškového cukru
  • dreň z polovice vanilkového struku
  • štipku soli
  • 2 vajcia
  • 50 g strúhanky
  • 50 g mletých lieskových orieškov
  • 25 g kryštálového cukru
  • 30 g masla na potieranie
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

  1. Múku, olej, vajce, štipku soli a 50 ml vlažnej vody spojíme a vymiešame šľahačom s nadstavcami na miesenie na hladké cesto. Potom ho sformujeme do gule, potrieme olejom, zabalíme do potravinárskej fólie a na hodinu odložíme do chladničky. Čokoládu nasekáme a dáme do misy. Kakao dohladka zmiešame s 5 lyžicami mlieka. Zvyšné mlieko prevaríme, vmiešame kakaovú zmes a mlieko nalejeme do misy na čokoládu. Všetko spolu dobre rozmiešame. Pri izbovej teplote necháme asi 15 minút chladnúť.
  2. Maslo, práškový cukor, dreň z vanilkového struku a štipku soli vyšľaháme dopenista. Postupne vmiešame žĺtky. Metličkou na sneh jemne zapracujeme aj vychladnutú čokoládovú zmes. Strúhanku a orechy zmiešame, takisto pridáme do plnky. Na záver vyšľaháme bielky, všľaháme do nich cukor a vmiešame do plnky. Vychladnuté štrúdľové cesto vyvaľkáme na pomúčenej utierke a rukami potom vytiahneme na štvorec asi 50 x 50 cm. Okraje odrežeme tak, aby sme získali rovný plát.
  3. Maslo rozpustíme, mierne schladíme a natrieme asi dve tretiny cesta. Na zvyšnú tretinu cesta rozložíme plnku a štrúdľu pomocou utierky zvinieme. Konce cesta založíme smerom nadol a jemne pritlačíme. Povrch štrúdle popicháme špajdľou. Štrúdľu preložíme na dobre vymastený plech, potrieme maslom a v rúre vyhriatej na 190 stupňov pečieme asi 30 minút. Počas pečenia priebežne potierame maslom. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Nemáte mak? Štrúdľa s čokoládovou plnkou je lepšia
pm