Svadobná malinová torta: Do soboty ju ešte stihnete!

Chuťmeter:
 
Pre celú rodinu
 
R: Svadobná malinová torta

Potrebujete:

Na piškótovo-kokosový korpus:

  • 12 vajec
  • 240 práškového cukru
  • 20 g vanilínového cukru
  • 50 ml vody
  • 220 g polohrubej múky
  • 50 g strúhaného kokosu
  • nastrúhaná kôra z ½ citróna
  • štipku kypriaceho prášku
  • rum podľa chuti

Na smotanovo-malinový krém:

  • 200 g malinového pyré (rozmixované čerstvé maliny)
  • 50 g kryštálového cukru
  • 10 g plátkovej želatíny
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 20 g vanilínového (alebo vanilkového) cukru

Na smotanovo-čokoládový krém:

  • 210 ml smotany na šľahanie
  • 120 g kvalitnej bielej čokolády
  • 350 g čerstvých malín

Na základný krém:

  • 150 ml mlieka 1
  • 0 g vanilínového cukru
  • 30 g kryštálového cukru
  • 20 g krémového (pudingového) prášku
  • 150 g masla
  • 20 ml rumu (nemusí byť)

Na ozdobenie:

  • 800 g bielej cukrárskej poťahovej hmoty
  • 200 g jemne ružovej cukrárskej poťahovej hmoty (premiešanej s trochou ružového potravinárskeho farbiva)

Postup:

  1. Pripravte korpus: bielky, asi 2/3 práškového cukru a vanilínový cukor vyšľahajte do peny. Žĺtky vyšľahajte so zvyšným práškovým cukrom do peny a pridajte vodu. Obidve peny spolu zľahka zmiešajte. Pridajte preosiatu múku s kokosom, citrónovú kôru a kypriaci prášok. Cesto rozotrite do tortových foriem vystlaných papierom na pečenie a pri teplote 180 °C pomaly pečte 45 až 60 minút.
  2. Pripravte smotanovo-malinový krém: Malinové pyré a kryštálový cukor chvíľu prevarte. Pridajte želatínu napučanú v studenej vode, rozmiešajte a nechajte vychladnúť. Smotanu a vanilínový cukor do tuha vyšľahajte a postupne primiešajte vychladené malinové želé. Rozdeľte ho na dve časti.
  3. Pripravte smotanovo-čokoládový krém: čokoládu a 60 ml smotany zohrejte na miernom ohni tak, aby sa čokoláda rozpustila. Mierne vychlaďte a pridajte do tuha vyšľahaný zvyšok smotany.
  4. Pripravte základný krém: z mlieka, cukru a krémového prášku uvarte hustý puding. Za občasného premiešania vychlaďte. Zašľahajte do neho zmäknuté maslo a rum.
  5. Každý vychladnutý korpus rozkrojte na štyri časti a naplňte striedavo 1x čokoládovým a 2x malinovým krémom. Pod biely čokoládový krém poukladajte umyté, odkvapkané maliny. Každú vrstvu môžete pokropiť rumom. Naplnené korpusy natrite základným maslovým krémom, dôkladne zarovnajte a nechajte niekoľko hodín tuhnúť.
  6. Korpusy naplňte krémom najlepšie deň vopred. Stuhnuté korpusy obaľte bielou poťahovou hmotou a vhodne dozdobte modelovanými kvetmi, štólou z ružovej poťahovej hmoty a prípadne nastriekajte jedlou perleťovou farbou (podľa postupových obrázkov).
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Svadobná malinová torta: Do soboty ju ešte stihnete!
Mária Abrahámová
Dobroslava Brunovská