TEST veľkonočných zajačikov: Ktoré čokoládové figúrky (ne)kupovať?

07
Chuťmeter:
 
 
VN: Testujeme: VeĽonoční zajkovia

Ktorou čokoládovou figúrkou najviac potešíte šibačov, prípadne svoj maškrtný jazýček?

Ako vznikajú?

Pri výrobe figúrok sa temperovaná čokoládová hmota nalieva do foriem. Tie potom prechádzajú cez „natriasacie“ zariadenie, aby sa z hmoty vytlačil vzduch. Každá forma sa prevráti, takže väčšina hmoty vytečie a na stenách zostane iba tenká vrstva, ktorá prechodom cez chladiaci tunel stuhne. Po vyklepnutí z formy sa obe polovice nahrejú a priložia k sebe tak, aby vznikol finálny tvar figúrky. Celkom zložité, čo poviete?

Hodnotili:

Skupinu šiestich hodnotených vzoriek tvorili čokoládové figúrky, ktoré posúdili odborníci a naša kolegyňa. Hodnotili kvalitu a chuť čokolády aj celkový dojem. Vzorky boli kvôli objektivite anonymné, označené číselným kódom. Veľkonočné čokoládové zajace dostali známku ako v škole: 1 (najlepší) až 5 (najhorší).

Ing. Alžbeta Medveďová, Phd.
Spracovala výsledky senzorického testu vzoriek, ktoré hodnotila skupina zaškolených posudzovateľov z oddelenia výživy a hodnotenia potravín Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.

Ľuboš Mego
Vyštudoval prestížnu gastronomickú akadémiu Le Cordon Bleu v Londýne, neskôr pôsobil v špičkových reštauráciách vo Veľkej Británii, v USA, Nemecku a Rakúsku. Tri podniky, v ktorých pracoval, získali dve michelinské hviezdy. V súčasnosti varí pre jednu bratislavskú firmu a pravidelne pre Dobré jedlo.

Mária Abrahámová
Naša redaktorka je závislá od kvalitnej čokolády. Stačí jej kúsok, vie si ho dokonale vychutnať. No a zo zajkov sa dá odlamovať do aleluja...

Silno kakaový: Gold bunny dark chocolate

Lindt, 100 g, 4,99 €
Krajina pôvodu: Nemecko
Zloženie: kakaová hmota, cukor, kakaové maslo, emulgátor: sójový lecitín, aróma: vanilín
Energia v 100 g: 2 328 kJ, Tuky: 39 g, Sacharidy: 39 g
Plusy: Najsilnejšia aróma, najmenej cukru.
Mínusy: Žiadne.
Figúrka má bezchybný vzhľad, čokoláda je rovnomerne hrubá, má vynikajúcu farbu, lesk aj textúru a mimoriadne intenzívnu vôňu pražených kakaových bôbov. Chuť je vyvážená, horkastá až jemne trpká, trocha korenistá so škoricovým akcentom a relatívne málo sladká, čo je typické pre horkú čokoládu.
Hodnotenie: 1- víťaz testu

 

Lahodne mliečny: Zajačik z mliečnej čokolády

Figaro, 40 g, 0,79 €
Krajina pôvodu: Slovensko
Zloženie: cukor, kakaové maslo, sušené plnotučné mlieko 15 %, kakaová hmota, emulgátory: E 442 a E 476, prírodná aróma: vanilka
Energia v 100 g: 2 419 kJ, Tuky: 39 g, Sacharidy: 50 g
Plusy: Jemná, vyvážená chuť, menej cukru.
Mínusy: Tvrdšia.
Celkový dojem: Figúrka je dôkladne vypracovaná. Aróma je menej výrazná, ale príjemná. Čokoláda má krásnu farbu a lesk, oproti ostatným je trocha tvrdšia, ale výborne sa láme. Prekvapivo vyváženou mliečnočokoládovou chuťou a jemnou textúrou pripomína tabuľkové mliečne čokolády.
Hodnotenie: 1

 

Dvojitý zážitok + bonus: Veľkonočný zajačik v kanvičke

Kinder, 55 g, 3,99 €
Krajina pôvodu: Poľsko
Zloženie: vonkajšia stena: mliečna čokoláda 45 % (cukor, sušené plnotučné mlieko, kakaové maslo, kakaová hmota, sójový lecitín, vanilín), vnútorná stena: sušené odtučnené mlieko, cukor, palmový, shea a maslový tuk, sójový lecitín, vanilín
Energia v 100 g: 2 413 kJ, Tuky: 36,2 g, Sacharidy: 53,9 g
Plusy: Vrstvená mliečna a biela čokoláda. Kanvička vám zostane.
Mínusy: Príliš sladká biela vrstva.
Celkový dojem: Detailne vypracovaná figúrka, zvonka krémovitá mliečna čokoláda, zvnútra krehká biela. Čokoláda prináša dva chuťové zážitky v jednom, chuť jemnej mliečnej čokolády sa však trocha stráca v sladkosti bielej čokolády.
 Hodnotenie: 2

 

Sladko-mliečny: Veľkonočný zajačik z alpskej čokolády

Milka, 50 g, 1,59 €
Krajina pôvodu: Česko
Zloženie: cukor, kakaové maslo, sušené odstredené mlieko, kakaová hmota, sušená srvátka, mliečny tuk, emulgátor: sójový lecitín, lieskovooriešková pasta, aróma
Energia v 100 g: 2 213 kJ, Tuky: 29 g, Sacharidy: 59 g
Plusy: Silno mliečna aróma a chuť.
Mínusy: Štipľavo-sladká dochuť.
Celkový dojem: Figúrka je nerovnomerne vyliata. Čokoláda je veľmi krehká, na spoji praskne a drobí sa na malé kúsky. Zaujme však peknou farbou, intenzívnou mliečnou arómou a krémovitou textúrou, ktorá sa rozplýva na jazyku. Chuťovo je výrazne mliečna s dochuťou lieskových orieškov, no príliš presladená.
Hodnotenie: 3

 

 

Smotanovo-karamelový: Veľkonočný zajačik z jemnej mliečnej čokolády

Merci, 120 g, 3,59 €
Krajina pôvodu: Nemecko
Zloženie: cukor, kakaové maslo, plnotučné sušené mlieko 23,5%, kakaová hmota, maslový tuk, emulgátor: sójový lecitín, vanilkový extrakt Energia v 100 g: 2 406 kJ, Tuky: 38,2 g, Sacharidy: 50,6 g
Plusy: Smotanová chuť s karamelovým akcentom.
Mínusy: Príliš mäkká čokoláda, príkro sladká chuť.
Celkový dojem: Figúrka je nerovnomerne vyliata. Čokoláda má mäkkú konzistenciu, pri vyššej teplote sa dotykom deformuje. Vôňa je mliečno- karamelová, textúra zamatovo jemná. Chuť čokolády je výrazne smotanová s karamelovou dochuťou, ale až príkro sladká.
Hodnotenie: 3

 

 

Málo čokoládový: Zajačik mliečno-biely

Orion, 100 g, 1,59 €
Krajina pôvodu: Česko
Zloženie: cukor, sušené plnotučné mlieko, kakaové maslo, kakaová hmota, rastlinné tuky (palmový, shea/olej zo semien maslovníka, sal, olej z mangových jadier), sušená srvátka, mliečny tuk, laktóza, slnečnicový lecitín, polyglycerolpolyricínoleát, sójový lecitín, arómy
 Energia v 100 g: 2 276 kJ, Tuky: 32 g, Sacharidy: 58 g
Plusy: Zaujímavý vzhľad.
Mínusy: Slabá vôňa, mdlá chuť.
Celkový dojem: Figúrka je technologicky výborne spracovaná, no pomerne tvrdá, horšie sa láme. Spredu je prevažne mliečna čokoláda, vzadu mramorovaná mliečna s bielou. Výsledná textúra je málo krémovitá, chuť je sladká až mdlá a nevýrazná, bez typických čokoládových tónov. Hodnotenie: 4

 

Viac nielen veľkonočnej inšpirácie nájdete v aktuálnom vydaní Dobrého jedla.

Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
TEST veľkonočných zajačikov: Ktoré čokoládové figúrky (ne)kupovať?
DOBRÉ JEDLO/ Jana BROŽÍKOVÁ