Urobte deťom radosť: Žemľovka s tvarohom a jablkami

Chuťmeter:
 
1 plech
 
J3: Žemľovka s tvarohom a jablkami

Potrebujeme:

  • 300 ml mlieka
  • 125 g masla + na vymazanie
  • 1 vanilkový struk
  • 200 g cukru + 1 lyžica na sneh
  • 6 vajec
  • 5 väčších jabĺk
  • mletá škorica
  • 500 g hrudkovitého tvarohu
  • kôra z 1 citróna
  • 1 veľká špaldová vianočka s hrozienkami (750 g)

Postup:

  1. Zohrejte mlieko, 25 g masla, vanilku a 100 g cukru, kým sa maslo neroztopí. Primiešajte do mlieka 3 žĺtky. Toto ochutené mlieko použijete na namáčanie plátkov vianočky.
  2. Nastrúhajte ošúpané jablká, posypte škoricou a nechajte chvíľu odstáť.
  3. Vyšľahajte do peny 100 g zmäknutého masla a zvyšných 100 g cukru a postupne pridajte 3 žĺtky, potom hrudkový tvaroh, citrónovú kôru a tri do tuha vyšľahané bielky.
  4. Rozkrájajte vianočku na plátky a rozdeľte ich na tri rovnaké kôpky.
  5. Do hlbokého plechu s rozmermi 30 x 20 cm vymasteného maslom postupne vedľa seba ukladajte plátky vianočky namočené v ochutenom mlieku (prvú kôpku z troch pripravených).
  6. Na prvú vrstvu vianočky natrite celú tvarohovú zmes. Na tvaroh poukladajte druhú časť vianočky, tiež ju namočte v ochutenom mlieku.
  7. Na túto vrstvu rozprestrite jemne vytlačené nastrúhané jabĺčka. Zakryte jablká poslednou vrstvou vianočky namočenej v mlieku.
  8. Ak zostane trochu ochuteného mlieka, vylejte ho teraz na žemľovku.
  9. Pečte v rúre vyhriatej na 160 °C 30-35 minút.
  10. Zo zvyšných 3 bielkov a z lyžice cukru vyšľahajte tuhý sneh a rozotrite ho na upečenú žemľovku.
  11. Pečte ešte asi 10 minút, kým sa sneh pekne nesfarbí.
Autor:

Súvisiace kategórie:



 

Dobré jedlo

 
 
 
 
 

iZahradkar.sk

iZdravie.sk

iPekneByvanie.sk