Urobte si ich cez víkend: Kysnuté fašiangové slimáky

Chuťmeter:
 
2 plechy
 
J2: Kysnuté fašiangové slimáky

Potrebujeme:

Na slimáky:

  • 250 ml mlieka
  • 1 kocka droždia
  • 2 lyžice krupicového cukru
  • pol balenia prášku do pečiva
  • 500 g polohrubej múky
  • 2 žĺtky
  • 125 g masla
  • 100 g masla na vytretie plechu
  • 1 vajce na potretie slimákov

Na tvarohovú plnku:

  • 250 g tvarohu
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžica Zlatého klasu
  • citrónová kôra z pol citróna
  • 3 lyžice hrozienok (dobre umytých)

Na makovú plnku:

  • 50 ml horúceho mlieka
  • 200 g mletého maku
  • 110 g práškového cukru
  • pol lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 lyžička škorice
  • 1 lyžica slivkového lekváru

Na orechovú plnku:

  • 50 ml horúceho mlieka
  • 200 g mletých orechov
  • 110 g práškového cukru
  • pol lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 lyžica rumu

Postup:

  1. Pripravte kvások: Vo vlažnom mlieku rozmiešajte droždie aj s krupicovým cukrom a nechajte chvíľku rásť.
  2. Múku s práškom do pečiva, žĺtky, maslo dajte do veľkej misy, prilejte kvások a vymieste jemné a hladké cesto. Nechajte hodinu kysnúť. 
  3.  Zatiaľ pripravte plnky: Na tvarohovú plnku len zmiešajte všetky suroviny.
  4. Makovú urobíte takto: Zohrejte mlieko na bod varu, potom pridajte mak zmiešaný s cukrom, škoricou a s vanilkou. Všetko dobre premiešajte a odstavte. Primiešajte slivkový lekvár a nechajte vychladnúť.
  5. Pri orechovej plnke postupujte rovnako ako s makovou, len na konci prípravy pridajte namiesto lekváru rum.
  6. Vykysnuté cesto rozdeľte na tri časti (alebo podľa toho, koľko máte plniek). Rozvaľkajte ich na dlhší obdĺžnik, potrite plnkou, stočte do závinu a nakrájajte na slimáky široké približne 4 cm.
  7. Slimáky poukladajte na vymastený plech, no nie tesne vedľa seba. Potrite ich maslom a nechajte ešte 20-30 minút podkysnúť. Potom ich potrite vajcom a dajte piecť do rúry pri 180 °C na 20-25 minút pekne dozlatista.
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Urobte si ich cez víkend: Kysnuté fašiangové slimáky
DOBRÉ JEDLO/ Veronika KOLLÁROVÁ
Spracovala: Katarína BRUNOVSKÁ