Veľkonočné vence s vajíčkami: Pripravte sa na šibačov

Chuťmeter:
 
Pre celú rodinu
 
Veľkonočné vence s vajíčkami

Potrebujete:

  • 300 ml polotučného mlieka
  • 100 g Hery Maslová príchuť
  • 42 g čerstvého droždia
  • štipku soli
  • 2 vajcia
  • 100 g práškového cukru
  • 500 g pšeničnej múky
  • 1 vajce + 2 lyžice mlieka na potretie
  • 6 farebných alebo prírodných vajíčok na ozdobenie
  • farebné cukrové sypanie

Postup:

  1. Mlieko spolu s Herou dajte do hrnca a zahrievajte, kým sa tuk nerozpustí. Nechajte vychladnúť, aby bola zmes vlažná. Do mlieka pridajte lyžicu cukru a rozdrobte droždie. Nechajte postáť, pokým sa na povrchu nezačnú robiť bublinky.
  2. V mise kuchynského robota zmiešajte múku so štipkou soli a cukrom. Pridajte vajce a mlieko s droždím. Vymieste pevné nelepivé cesto. Misu prikryte utierkou a cesto nechajte hodinu kysnúť.
  3. Vykysnuté cesto vyklopte na dosku na miesenie. Rozdeľte na šesť rovnakých dielov a potom ešte každý diel na polovicu. Z dvoch pripravených kúskov cesta vyvaľkajte dva dlhé „hady“ s dĺžkou asi 35 cm. Prepleťte ich a spojte do venca. Tento postup opakujte s každým dielom a urobte šesť vencov.
  4. Vence dajte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ešte hodinu kysnúť na plechu. Vykysnuté vence potrite rozšľahaným vajcom s mliekom.
  5. Pripravené vajcia potrite jemne olejom (aby sa k cestu veľmi neprilepili) a dajte do stredu venca. Cesto ozdobte farebným cukrovým sypaním. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C 20 – 25 minút.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
Veľkonočné vence s vajíčkami: Pripravte sa na šibačov
Mária Abrahámová
Dobroslava Brunovská