Vianočný recept, ktorý budete milovať: Pupáčiky s medom
Potrebujeme:
Na cesto:
- 500 g hladkej múky + na pomúčenie dosky
- 20 g droždia
- 300 ml mlieka
- 20 g práškového cukru
- 1 vajce
- pol lyžičky soli
Na dochutenie:
- 150 ml mlieka
- 80 g masla
- med
- mletý mak
- práškový cukor
Postup:
- Z hladkej múky, droždia, mlieka, cukru, vajca, zo soli a z trochy vody vypracujeme kysnuté cesto. Kvások nezarábame, droždie rozmrvíme a zapracujeme do cesta. Na teplom mieste necháme prikryté asi 40 minút vykysnúť.
- Na pomúčenej doske vytvarujeme z vykysnutého cesta šúľky hrubé asi 2 cm a odkrajujeme z nich asi 1 cm kúsky. Ukladáme ich reznou stranou na plech vyložený papierom tak, aby sa vzájomne nedotýkali. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 °C 10 až 15 minút.
- Upečené pupáčiky preložíme do sita, prelejeme horúcou vodou a dáme do misy. Zohrejeme mlieko, maslo, podľa chuti pridáme med a pupáčiky zmesou polejeme. Pred podávaním posypeme makom zmiešaným s trochou práškového cukru.