Vylepšená klasika: Karamelový krémeš pre labužníkov

Chuťmeter:
 
5 porcií
 
Karamelový krémeš

Potrebujeme:

Cesto:

  • 125 ml vody
  • 75 g masla
  • 90 g hladkej múky
  • 3 vajcia

Plnka:

  • 300 g kryštálového cukru
  • 800 ml mlieka
  • 3 balíčky Zlatého klasu
  • 250 g masla
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 2 balíčky stužovača šľahačky

Na posypanie:

  • práškový cukor alebo čokoládová poleva
  • lístky mäty na ozdobu

Postup:

  1. V hrnci rozpustíme kúsky masla vo vode, uvedieme do varu a po častiach prisypeme preosiatu múku. Uvaríme hustú kašu a necháme ju vychladnúť. Po jednom rozklepneme vajcia a zakaždým dobre vymiešame. Plech na pečenie s rozmermi 37 x 29 cm vymastíme a roztrieme naň cesto. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov Celzia 20 až 30 minút, počas pečenia rúru neotvárame. Cesto necháme vychladnúť a rozkrojíme na dve časti.
  2.  Kryštálový cukor upálime na karamel. Prilejeme polovičnú časť mlieka a karamel v ňom rozpustíme. Vo zvyšnom mlieku vymiešame Zlaté klasy, vlejeme do karamelového mlieka, premiešame a uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť, počas chladenia občas premiešame. Maslo vyšľaháme a postupne doň pridávame studenú kašu. Vyšľaháme a natrieme na jedno cesto.
  3.  Smotanu na šľahanie vyšľaháme dotuha so stužovačmi šľahačky a roztrieme na karamelovú plnku.
  4. Na šľahačku položíme druhé cesto, jemne pritlačíme a odložíme na pár hodín do chladu. Po stuhnutí posypeme práškovým cukrom alebo polejeme čokoládovou polevou. Pokrájame na kúsky, ozdobíme lístkami mäty.
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Vylepšená klasika: Karamelový krémeš pre labužníkov
Báječná Žena