Z kysnutého cesta: Klasický jablkovo-makový závin

Chuťmeter:
 
10 porcií
 
Jablkovo-makový závin

Potrebujeme:

Cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 100 g masla
  • 60 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 120 ml mlieka
  • 42 g droždia
  • štipka soli

Plnka:

  • 200 g mletého maku
  • 160 g krupicového cukru
  • mlieko
  • 800 g jabĺk
  • 2-3 lyžičky Zlatého klasu
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 2 lyžice masla

Na potretie:

  • 1 vajce

Postup:

  1. Vo vlažnom mlieku rozpustíme droždie, pridáme štipku soli, trochu cukru a necháme vykysnúť kvások. Do hlbšej misy dáme preosiatu múku, nakysnutý kvások, vajce, maslo, zvyšný cukor a vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme 30 minút odstáť.
  2. Medzitým do vriaceho mlieka nasypeme pomletý mak, krupicový cukor, premiešame a necháme vychladnúť. Očistené jablká pokrájame na kocky a pár minút ich podusíme v hrnci na rozpustenom masle. Posypeme vanilínovým cukrom a zahustíme Zlatým klasom vymiešaným v troche vody. Odstavíme a necháme vychladnúť.
  3. Nakysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Každú časť cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske, potrieme makovou plnkou a do stredu dáme vychladnutú jablkovú zmes. Opatrne zvinieme, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a povrch potrieme rozšľahaným vajcom. Upečieme vo vyhriatej rúre.

Makový závin zo zemiakového cesta

Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Z kysnutého cesta: Klasický jablkovo-makový závin
BÁJEČNÁ ŽENA