Zemiaková lokša s vianočnými arómami

Chuťmeter:
 
pre celú rodinu
 
Pripravte si chutnú lokšu, ktorá vám vyčaruje tú pravú vianočnú atmosféru.

Potrebujeme:

Na lokše:

  • 500 g zemiakov uvarených v šupke
  • 150 g polohrubej muky
  • maslo na potretie
  • soľ

Na plnku:

  • 50 g vlašských orechov
  • 50 g pomletého maku
  • 60 g brusnicového džemu
  • 40 g práškového cukru

Na piškótový korpus:

  • 4 vajcia
  • 150 g hladkej múky
  • 20 g kakaa
  • 50 ml čučoriedkovej šťavy

Na ozdobenie:

  • 60 g olúpaných mandlí
  • 40 ml čučoriedkového sorbetu
  • cukor

Postup:

  1. Pripravíme piškótový korpus: Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky vymiešame s múkou a kakaom, prilejeme čučoriedkovú šťavu. Bielky vyšľaháme do snehu a postupne pridáme k žĺtkovej zmesi. Cesto vylejeme na  vymastený plech a pečieme pri teplote 180 °C približne 40 minút. Hotový korpus necháme vychladnúť a natrháme na malé nepravidelné kúsky.
  2. Pripravíme lokše: Zemiaky uvarené v šupke ošúpeme, pomelieme a zmiešame s múkou. Vymiesime do hutného cesta a rozdelíme na malé bochníčky, z ktorých vyváľame lokše. Lokše opečieme na suchej panvici alebo platni a potrieme ich maslom.
  3. Hotové lokše natrieme brusnicovým džemom, posypeme makom, orechmi a práškovým cukrom. Zrolujeme a necháme chvíľu poležať, aby sa previazali chute.
  4. Mandle nasucho opražíme na panvici, pridáme trošku cukru, necháme skaramelizovať a vychladnúť. Skaramelizované mandle zabalíme do utierky a tĺčikom rozbijeme na jemnú mrvenicu.
  5. Naplnené lokše nakrájame na valčeky, uložíme na  tanier, pridáme korpus, mandľovú mrvenicu a sorbet. Dozdobíme bylinkami a podávame.
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Zemiaková lokša s vianočnými arómami
emma.sk