Žemľovka s vanilkovým krémom a hruškami: Spoznali ste nakrájané croissanty?

Chuťmeter:
 
6-8 porcií
 
J9: Žemľovka s vanilkovým krémom a hruškami

Potrebujeme:

  • 4 žĺtky
  • 80 g krupicového cukru
  • štipka soli
  • 1 lyžička kukuričného škrobu
  • 250 ml mlieka
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • štvrť lyžičky mletej vanilky
  • 4 croissanty
  • 4-5 hrušiek (zbavených jadrovníka)
  • maslo na vymazanie formy

Postup:

  1. Žĺtky s cukrom a so štipkou soli vyšľahajte – nemusíte až do peny. Pridajte škrob a dobre zamiešajte, aby v zmesi neboli hrudky.
  2. Mlieko so smotanou a vanilkou zohrejte teste pod bod varu. Potom ho pomaly a za stáleho miešania prilievajte do žĺtkov. Celú zmes prelejte späť do hrnca, kde ste zohrievali mlieko, a uvarte jemný puding. Nakoniec ho prekryte potravinárskou fóliou, aby sa na ňom nevytvorila kôrka. 
  3. Croissanty nakrájajte na kolieska a hrušky na plátky. Striedavo ich ukladajte do vymastenej formy (21 x 15 cm). Zalejte vanilkovým pudingom (niečo si z neho odložte na podávanie, ak chcete) a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C asi na 20 minút.
  4. Hotovú žemľovku nechajte trochu vychladnúť a ešte teplú servírujte. Najlepšie poliatu porciou vanilkového pudingu.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Žemľovka s vanilkovým krémom a hruškami: Spoznali ste nakrájané croissanty?
Veronika Kollárová