Oslavujte vo veľkom štýle: Od kávového bôbu k šálke lahodnej kávy

Chuťmeter:
 
 
Oslavujte vo veľkom štýle: Od kávového bôbu k šálke lahodnej kávy

Medzinárodný deň kávy alebo aj oslava kávy, jej pôvodu, spôsobu výroby, prípravy a rozmanitej chute. Prvý október bude už druhýkrát oficiálne venovaný oslavám vzácneho čierneho moku.

Na začiatku bol kávovník a Etiópia. Dnes je káva jedným z najobľúbenejších nápojov na svete. Dlhá cesta od kávového bôbu k šálke spravila z kávy jednu zo 100 najčastejšie obchodovaných komodít na svete. Ako sa ale tento lahodný horúci nápoj dostal z východnej Afriky až na váš stôl? Oslávte Medzinárodný deň kávy tým, že si pri dobrej šálke prečítate, ako to s ňou vlastne bolo.

História kávy
Jednou z tradičných legiend, ktorá sa viaže k objaveniu kávy, je tá o prostom pastierovi Kaldim z hôr, ktorý žil medzi 6. – 8. storočí. Ten na svojich ovciach vypozoroval, že sú po zjedení tajomných červených bobúľ v noci veľmi čulé a plné energie. Vďaka vlastnej zvedavosti sa rozhodol vyskúšať účinky bobúľ aj na sebe a prekvapivo aj on mal po ich konzumácii energie na rozdávanie. Takýto objav si Kaldi nemohol nechať len pre seba, a preto informoval múdreho mnícha, ktorý žil v neďalekom kláštore. Mních bobuľky nadrvil, zalial horúcou vodou a historicky prvá šálka kávy bola na svete.

Cesta k systematickej výrobe kávy bola dlhá a jej počiatky sa datujú ku koncu 14. storočia v Jemene. Rastúcej popularite kávy však veľmi napomohli pútnici mieriaci do Mekky, ktorí o jej blahodarných účinkoch dali vedieť celému arabskému polostrovu. Európa na seba dlho nenechala čakať a od 17. storočia sa aj k nám dovážali kávové zrná vo veľkom. Dovoz kávy na európsky kontinent dal priestor mladým a bystrým obchodníkom, ktorí sa postarali o to, aby sa káva spracovávala podľa postupov, ktoré jej neuberali na kvalite, ale naopak, jej nasadili korunu kráľovnej všetkých horúcich nápojov.

Káva s kokosom


Budete potrebovať:

  • 200 ml instantnej kávy Jacobs Crema Gold
  • 2 vrchovaté lyžice čokoládového sirupu
  • 200 ml kokosového mlieka z konzervy
  • med
  • opražený strúhaný kokos na ozdobu

Postup:

Okraje dvoch pohárov s hrubým sklom zľahka potrite medom a obtlačte ich do strúhaného kokosu. Do pohárov rozdeľte kávu, pridajte sirup tak, aby sa usadil na dne a nakoniec vlejte kokosové mlieko. Ak chcete, ozdobte šľahačkou.

Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Oslavujte vo veľkom štýle: Od kávového bôbu k šálke lahodnej kávy
redakcia